Govorne tehnologije za bolju komunikaciju osoba s invaliditetom

U saradnji sa Gradskom upravom Zrenjanina, predstavnici novosadske firme "AlfaNum" održali su danas u Baroknoj sali Gradske kuće prezentaciju o razvoju i primenama govornih tehnologija, kojoj su prisustvovali članovi Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, predstavnici lokalne samouprave i javnih preduzeća, kao i zainteresovani gosti. Stevica Radu, predsednik Saveta, podsetio je da to skupštinsko telo radi od decembra prošle godine i ocenio demonstraciju nove tehnologije kao pozitivnu mogućnost:
- Zastupljena je većina udruženja i radimo za sve osobe sa invaliditetom, odnosno niko nije izostavljen. Već sada imamo u vidu neke projekte, a današnja prezentacija je mogućnost da se unapredi položaj ovih osoba i videćemo, ukoliko se pokaže interesovanje, da li možemo da konkurišemo za sredstva, kako bismo ovu tehnologiju implementirali u rad javne službe i preduzeća – istakao je Stevica Radu. 
 
      
 
Dragan Pekar, direktor "AlfaNuma", objasnio je da je firma započela projekat na novosadskom Fakuletu tehničkih nauka još sredinom devedesetih godina, kada je i počela da se bavi govornim tehnologijama, prepoznavanjem i sintezom govora, odnosno mogućnostima računara da prepozna ono što je čovek rekao i da pretvori u govor ono što je napisano na računaru.
- Ovo je vrlo složena tehnologija, koja se razvijala u poslednjih nekoliko decenija i koja u svetu okuplja velike timove. U našem slučaju je to bio znatno manji broj ljudi, koji su raspolagali sa znatno manje sredstava,  ali smo uspeli da dostignemo neke svetske nivoe. Kao rezultat, 2003. godine je osnovana firma, koja je počela da prilagođava te tehnologije i plasira ih na tržište. Jedna od prvih primena je za potrebe osoba sa invaliditetom; najviše slepih osoba, upravo zbog toga što ta sinteza govora omogućava slepoj osobi da koristi računar maltene na isti način na koji to radi osoba koja vidi – istakao je Dragan Pekar, dodajući da ova tehnologija svoju primenu nalazi i u govornim automatima, pozivnim centrima, kao i za lične potrebe. Kako je rekao, održana prezentacija otvara mogućnost za projekte kojima bi se konkurisalo za sredstva kod pokrajine ili republike, a kojima bi se unapredila komunikacija između opštinskih institucija i osoba sa invaliditetom.  
 
 
Osnivanje Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom ocenjeno je kao kvalitativni iskorak u nastojanjima da se izabranim predstavnicima organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom omogući da saradnju sa lokalnom samoupravom podignu na viši nivo i time lakše rešavaju svoje probleme. Ovo potvrđuje i broj posetilaca prezentacije nove tehnologije, kao i zainteresovanost gostiju, koji su aktivno učestvovali u dijalogu.
 
Ukoliko želite više informacija o radu Saveta za unapređenje osoba sa invaliditetom, možete im pisati na e-mail adresu: savet.osi.zr@gmail.com.