Nastavlja se saradnja s Grimom - stiže humanitarna pomoć za ''Rusandu''

Na današnjoj konferenciji za novinare, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i predsednik Odbora Skupštine grada za preduzetništvo i međunarodnu saradnju Vladimir Milošev, izvestili su javnost o nedavnoj poseti Miloševa nemačkom gradu Grimi, ostvarenim kontaktima i mogućnostima za nastavak saradnje između dva grada. 
 
 
Saradnja između Zrenjanina i Grime uspostavljena je 2004. godine, zahvaljujući inicijativi gospodina Ranka Baloga, rođenog Novosađanina koji već decenijama živi u Grimi, a učestvovao je u više humanitarnih akcija organizovanim za pomoć Zrenjaninu. Iste godine, u našem gradu je gostovao Omladinski duvački orkestar iz Grime, da bi naredne Gradski duvački orkestar iz Zrenjanina imao zapažen nastup na tamošnjem međunarodnom festivalu. 
 
Neposredan povod za boravak Vladimira Miloševa u Grimi bio je dogovor o dopremanju humanitarne pomoći, namenjene Specijalnoj bolnici "Rusanda" u Melencima.
- Radi se o 180 električnih bolničkih kreveta i dušeka, ukupne vrednosti oko 320.000 evra. Nemačke bolnice svakih pet do sedam godina obnavljaju kompletnu opremu, bez obzira u kakvom je stanju, tako da su kreveti koji će biti dopremljeni u "Rusandu" u odličnom stanju, neki skoro neupotrebljavani. Očekujemo i da, u narednom periodu, u Zrenjanin pristigne i određena medicinska oprema i aparati, a za sada je sigurno da će ovaj prvi kontigent pomoći stići krajem marta – rekao je Milošev. 
 
On je dodao da je, tokom susreta s gradonačelnikom Grime, Matiasom Bergerom, dobio poziv za novo učešće Gradskog duvačkog orkestra iz Zrenjanina na festivalu u Grimi, tokom septembra ove godine, kao i da je posetio dve kompanije iz Grime, čiji su predstavnici izrazili želju za saradnjom s našom zemljom.
- Radi se o jednom proizvođaču solarnih panelnih elemenata i o preduzeću iz oblasti drvoprerađivačke industrije, koja želi da se snabdeva poluproizvodima od nekog preduzeća iz Zrenjanina, ili drugog grada u Srbiji. Na nama je da razmotrimo mogućnosti za saradnju i konkretizujemo je i u oblasti privrede, jer su Nemci spremni da ovde investiraju – istakao je Milošev.
 
     
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton podsetio je da Grad Zrenjanin od 2000. godine uspostavlja saradnju sa više gradova u okruženju, ali i  zapadno-evropskim sredinama. 
- Nama su ti "mostovi saradnje" veoma potrebni, a naročito kada se uspostavljaju sa najrazvijenijim zemljama Evrope. U nekom ranijem periodu, naša međunarodna saradnja se bazirala, pre svega, na saradnji s bratskim gradovima iz susednih Rumunije i Mađarske, i oni su nam puno pomogli, ali nam je želja da sarađujemo i sa gradovima poput Grime. Još jednom bi se zahvalio i Gradskom duvačkom orkestru iz Zrenjanina, kao sjajnom primeru kako neko u oblasti kulture ili nekoj drugoj oblasti uspostavlja kontakte od kojih koristi može imati i šira zajednica – rekao je Aleksandar Marton.