Od rudne rente 52 miliona mesnim zajednicama

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov uručio je danas predsednicima Saveta mesnih zajednica "Melenci", "Elemir", "Gradnulica", "Mihajlovo", "Jankov Most", "Taraš" i "Žarko Zrenjanin" ugovore o raspodeli sredstava od rudne rente za 2011. godinu, u ukupnom iznosu od 52 miliona dinara.
- Sredstva koja je Grad oprihodovao na ime rudne rente od NIS-a ćemo rasporediti onim mesnim zajednicama gde se nafta eksploatiše i gde se eksploatacijom napravi određena šteta - kazao je gradonačelnik Mihajlov.

 


Prema njegovim rečima, mesne zajednice će dobijena sredstva utrošiti na realizaciju prioritetnih projekata, kao što će, primera radi, u Elemiru i Melencima biti završena kanalizaciona mreža u selu.
Gradonačelnik Mihajlov je tom prilikom ukazao na izuzetno dobru saradnju sa Kompanijom NIS koja se pokazala kao društveno i socijalno odgovorna, i najavio nastavak saradnje i skorašnje potpisivanje novih ugovora sa tom kompanijom.
- "Naftagas" je osnovan u Zrenjaninu, a NIS nas nije zaboravio i izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa tom kompanijom – rekao je gradonačelnik.
Pero Pilipović, predsednik Upravnog odbora "Naftne rente", objasnio je da je konurs za raspodelu sredstava mesnim zajednicama raspisan decembra prošle godine, kao što je to činjeno i godinama unazad, ali da su ove godine sredstva značajno uvećana.

 


- Tri odsto od eksploatisane rudne rente na teritoriji Grada Zrenajnina se vraća gradu. Zrenjanin je jedini koji ima Fond naftne rente, a svi drugi gradovi su to prilično centralizovali i sredstva ne daju mesnim zajednicama -  kazao je Pilipović.
On je objasnio da je od pomenutih 52 miliona, Melencima pripalo 18, 7 miliona dinara, Elemiru 18,2, Gradnulici 5,2 miliona, za Jankov Most 3,6 miliona, dok će mesnim zajednicama "Žarko Zrenjanin", "Taraš" i "Mihajlovo" biti dodeljeno po 2,5 miliona dinara.
Pilipović je istakao da je iznos naftne rente ove godine povećan jer je dolaskom novih vlasnika povećana eksploatacija, i izrazio očekivanje da će iznos od rudne rente biti i udvostručen.