Solarni kolektori u zrenjaninskoj bolnici uštedeli dva miliona dinara

Zahvaljujući sistemu kolektora, najvećem u Srbiji, koji su u zrenjaninskoj bolnici "Dr Đorđe Joanović" postavljeni u okviru projekta "Slovak AID", postignuta je ušteda za zagrevanje tehničke vode u iznosu od oko 2 miliona dinara.
To je rečeno prilikom današnje posete delegacije agencije SAMRS iz Evropske unije Slovačke republike, kao i predstavnika Ambasade Slovačke republike, u okviru kontrole solarnih postrojenja postavljenih u zrenjaninskoj bolnici i Domu učenika "Angelina Kojić Gina" u našem gradu.

 


Zamenik gradonačelnika Goran Kaurić je tom prilikom istakao da će lokalna samouprava, zajedno sa predstavnicima slovačke ambasade, pokušati da iznađe mogućnosti za realizaciju projekata u Domu zdravlja, školama i drugim ustanovama, kako bi se postigle značajne uštede i smanjenje zagađenja životne sredine. 
Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Opštoj bolnici "Dr Đorđe Joanović", Dušan Velisavljev, kaže da se korišćenjem sistema od 200 solarnih kolektora za zagrevanje sanitarne vode u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje postiže ušteda oko 35.000 kubnih metara gasa.
Osim te uštede, kako je rekao, postižu se i značajni ekološki efekti kroz smanjenje emisije ugljen dioksida u atmosferu zbog korišćenja sunčeve energije koji na godišnjem nivou iznose oko 67 hiljada kilograma.
Jan Štark, predstavnik slovačke ambasade kaže da je u planu da firma "Termo solar" iz Žiara – Slovačka, jedna od najvećih firmi za proizvodnju solarnih kolektora, slične kolektore postavi i na objektima u Kragujevcu i Subotici.

 


On je naglasio da projekti koji su realizovani u Srbiji, a tiču se termoenergetike, imaju bolje rezutate od onih u Slovačkoj, zbog boljih uslova, odnosno više sunčanih dana.
Solarni kolektori u zrenjaninskoj bolnici postavljeni su pre nešto više od godinu dana, a Slovačka je za taj projekta obezbedila 154.954 evra.
Ustanova je bila u obavezi da obezbedi još tri miliona dinara za izradu podloge na koju će biti montirani kolektori za prikupljanje sunčeve energije, a za to je Pokrajinski sekretarijat za finansije odobrio iz vojvođanskog budžeta nešto više od 2 miliona dinara.
Očekuje se da će u naredne četiri godine biti ostvarena ekonomska isplativost ove investicije. Na zgradi Doma učenika "Angelina Kojić Gina“ instalirana su 72 kolektora, a postignuta je ušteda od 50 odsto u domenu korišćenja gasa kao energenta za grejanje sanitarne vode.