Svetski dan borbe protiv rasizma

Povodom 21. marta, Svetskog dana borbe protiv rasizma, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton, pozvao je građane da poštuju bogatstvo različitosti i podsetio da je multikulturalnost jedno od osnovnih obeležja grada Zrenjanina:
 
"Zrenjanin je danas kuća više od dvadeset nacija, koje su zajedničkim životom pisale bogatu istoriju našeg grada i gradile tradiciju tolerancije. Svest o priznavanju univerzalnih ljudskih prava i sloboda su ono što svaka Zrenjaninka i Zrenjaninac nose u sebi. Zbog toga je potrebno jedinstvo i kada je u pitanju osuda pojedinačnih incidenata, kojima se narušavaju istorijski principi zaštite prava ljudi i poštovanja bogatstva raznolikosti. Podsećam da smo ove godine bili svedoci vandalizma na jevrejskom groblju u Zrenjaninu, ispisivanja poruka mržnje po zrenjaninskim zidovima i uništavanja tuđe imovine, kao demonstracije pojedinačne samovolje i neznanja. I tada, kao i sada, ističem da to nije prava slika Zrenjanina i da nećemo dozvoliti drugima nepoštovanje činjenice da svaki čovek ima pravo na život i na ljudske slobode, jer tek kada prihvatimo razlike među nama bićemo i sami prihvaćeni".
 
Svetski dan borbe protiv rasizma ustanovila je Organizacija ujedinjenih nacija, usvojivši Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, u znak sećanja na masakr nad protestantima koji su 1960. godine zahtevali ukidanje aparhejda u Južnoafričkoj republici.