Obeležen proboj Sremskog fronta

U ime Grada Zrenjanina, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton položio je venac na spomen-kompleks i odao počast palim borcima na 66. godišnjici proboja Sremskog fronta, koja je obeležena u utorak, 12. aprila, u Adaševcima kod Šida, uz brojne vojne i državne počasti.
 
 
 
Događaju su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, SUBNOR-a, delegacije ambasada zemalja saveznica u Drugom svetskom ratu i drugi zvaničnici, rodbina i prijatelji boraca.
 
Prisutnima je sa bine poručeno da se ovim okupljanjem pokazuje da se nisu i neće zaboraviti žrtve boraca protiv fašizma.
 
Polaganju venaca i pratećem kulturno-umetničkom programu prisustvovalo je oko 10.000 građana iz Srbije, kao i gosti iz Slovenije, Crne Gore i Makedonije.
 
 
Sremski front, čiji je proboj označio kraj ratnih dejstava na teritoriji Srbije u Drugom svetskom ratu, bila je jedna od najtežih bitaka na teritoriji Jugoslavije, koja je trajala 175 dana i u kojoj je učestvovalo oko 250.000 vojnika na obe strane.
 
Iako tačan broj do danas nije tačno utvrđen, procenjuje se da je tokom borbi poginulo oko 13.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Nakon proboja Sremskog fronta, jugoslovenske i savezničke snage su, za nepunih mesec dana, oslobodile celu teritoriju tadašnje Jugoslavije.