Potpisan ugovor za sanaciju deponije u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i Damjan Jakovljević, direktor firme "Karin komerc" iz Vrbasa potpisali su juče ugovor o obavljanju radova na sanaciji i zatvaranju sadašnje gradske deponije, vredan 117 miliona dinara.
Gradonačelnik Mihajlov istako je tom prilikom da je reč o izuzetno značajnom projektu, odnosno najvećoj sanaciji deponije koja se izvodi u Srbiji, a za koji je Grad Zrenjanin konkurisao kod Fonda za zaštitu životne sredine.
- U toku ovog projekta biće sanirana postojeća deponija, a očekuje nas i gradnja privremene kasete u koju ćemo privremeno odlagati smeće do završetka radova na sanaciji deponije, a zatim i gradnja regionalne deponije - rekao je novinarima gradonačelnik Mihajlov.
Bitno je, kaže on, to što će Grad Zrenjanin opredeliti 60 odsto sredstava, i da su ta sredstva obezbeđena iz budžeta Grada, dok će Fond za zaštitu životne sredine finansirati preostalih 40 odsto radova.

 


"Građani Zrenajnina će nakon sanacije deponije svakako dobiti zdraviju sredinu i čistiju atmosferu, više neće, kao što je to sada slučaj, biti čestih paljenja deponije i širenja neprijatnih mirisa u gradu", dodao je Mihajlov.
Damjan Jakovljević je rekao da je rok za završetak radova na sanaciji i zatvaranju sadašnje deponije uslovljen dinamikom finasiranja i da će sigurno biti ispoštovan.  
Inače, tokom 2008. i 2009. godine, Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka -Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine, izradio je projekat pod nazivom "Glavni projekat sanacije, rekultivacije i zatvaranja deponije u Zrenjaninu" čija je obračunska vrednost 254.551.377,00 dinara. Projekat je sastavljen iz četiri dela i to:
1. Geodetski radovi, 680.400,00 dinara
2. Radovi na sanaciji i  zatvaranju sadašnje deponije – smetlišta, 161.086.369,00 dinara
3. Radovi na izgradnji privremene sanitarne deponije za period korišćenja od 3 godine, 79.533.784,00 dinara i
 4. Radovi na ozelenjavanju saniranog područja, 13.250.824,00 dinara
 

Krajem 2009. godine, Grad Zrenjanin je konkurisao za sredstva iz Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije za realizaciju ovog projekta, da bi početkom 2010. godine, sa pomenutim Fondom bio potpisan Ugovor o realizaciji dela projekta pod oznakom  "2 - Radovi  na sanaciji i  zatvaranju sadašnje deponije – smetlišta", vrednost projekta je 161.086.369,00 dinara.
Krajem decembra 2010., oglas za izbor najpovoljnijeg ponuđača je objavljen u skladu sa Zakonom, u sredstvima javnog informisanja i u "Službenom glasniku Republike Srbije". Ponudu za izbor najpovoljnijeg ponuđača je dostavilo 9 firmi iz zemlje i inostranstva (Srbija, BiH, Hrvatska), da bi sredinom marta proces izbora najpovoljnijeg ponuđača bio okončan.
Na tenderu je pobedila firma "KARIN KOMERC MD" iz Veternika sa ponudom u iznosu od oko 117 miliona dinara sa PDV-om. Žalbi na proces sprovođenja javnih nabavki nije bilo.
Od ovog iznosa, u skladu sa ugovorom o sufinansiranju projekta sanacije deponije sa Fondom za zaštitu životne sredine, izvođaču radova će plaćanje biti vršeno u odnosu 60-40 %. (Grad Zrenjanin će plaćati 60% a Fond za zaštitu životne sredine 40%), tj. oko 70 miliona će plaćati Zrenjanin, dok ostatak snosi Fond za zaštitu životne sredine. Sredstva za plaćanje su obezbeđena u budžetu Grada Zrenjanina