Praznične čestitke i saopštenja povodom značajnih datuma

Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, i predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton, uputili su čestitke povodom predstojećih uskršnjih praznika svim našim sugrađankama i sugrađanima pravoslavne i katoličke vere.
 
Povodom 22. aprila, Međunarodnog dana planete Zemlje, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton oglasio se sledećim saopštenjem:
"Međunarodni dan planete Zemlje, koji su Ujedinjene nacije 1970. godine proglasile za dan posvećen borbi protiv ugrožavanja životne sredine, 22. aprila obeležavamo po 41. put. I ove godine Zrenjanin će se priključiti svetskoj porodici gradova, koja će na najrazličitije načine podsetiti na značaj očuvanja sopstvenog životnog okruženja. Mnogi od nas, na žalost, zaboravljaju planetu na kojoj živimo; zaboravljaju da ona nije tu samo zbog nas i da, kao jedni od najmlađih stanovnika, nemarno pravimo najviše štete. A ipak, ona o o nama brine svakog dana, bez obzira na datum. Tako bismo trebali i mi da se ponašamo prema njoj, a na današnji dan da rezimiramo šta smo uradili za našu planetu u prethodnoj godini. Lokalna samouprava Zrenjanina nastaviće da, u saradnji s drugim nivoima vlasti, nevladinim sektorom i drugim organizacijama, promoviše i podržava sve ekološke akcije, koje za cilj imaju upravo podizanje nivoa svesti o očuvanju sredine u kojoj živimo, a građanke i građane Zrenjanina pozivam da 22. aprila naprave mali iskorak ka velikom delu i zasade u svom okruženju grančicu pažnje za svoju planetu".    
 
Takođe, povodom 22. aprila, Nacionalnog dana sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu, Aleksandar Marton podseća da je veličinu tragedije genocida osetila čitava jevrejska nacionalna zajednica u našem gradu.
"Mi, i generacije koje dolaze, nosimo istorijsku obavezu da sećanje na te događaje bude uvek prisutno među nama. Taj dan je ujedno i prilika da još jednom ukažemo na nužnost stalne afirmacije antifašizma, tolerancije, mira, nenasilja i potpunog razumevanja velikih istorijskih lekcija, pa i onih ispisanih stradanjem i progonom naroda. Na taj način neguju se i unapređuju vrednosti suživota svih naroda Zrenjanina. Lokalna samouprava će i dalje ulagati sve napore da očuva sećanje na sve nevino postradale u oružanim sukobima, što je i obaveza svih demokratskih država". 
 
Podsećamo, Nacionalni dan sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu obeležava se kao uspomena na 22. april 1945. godine, kada je grupa zatočenika izvršila proboj iz ustaškog logora smrti u Jasenovcu, u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Republika Srbija se, prihvatanjem preporuke UN o utvrđivanju nacionalnog dana sećanja na nevino postradale u Drugom svetskom ratu, svrstala među demokratske države koje su to učinile i taj dan je u našoj zemlji posvećen sećanju na stradale Srbe, Jevreje, Rome i pripadnike drugih nacija stradale u koncentracionim logorima, masovnim odmazdama i drugim oblicima ratnog zlostavljanja.