Dan Evrope i Dan pobede u Zrenjaninu u znaku evropskih vrednosti

Grad Zrenjanin, Zrenjaninska gimnazija, Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" i pokret "Novi optimizam" juče su zajednički obeležili Dan Evrope, organizovanjem prigodne manifestacije na zrenjaninskom Trgu dr Zorana Đinđića.
 
Pre početka manifestacije, dr Mileta Mihajlov, gradonačelnik Zrenjanina, primio je Njegovu Ekselenciju Armanda Varikija, ambasadora Italije, koji se priključio manifestaciji na Trgu dr Zorana Đinđića i pozdravio prisutne građane. Posetu gospodina Varičija organizovao je Evropski pokret u Banatu, na čelu s profesorom mr Nikolom Šlajhom.
 
 
Ambasador Italije Armando Varikio istakao je dobru saradnju, ne samo između država Italije i Srbije, već i sa gradom Zrenjaninom, pre svega u oblasti privrede i sporta.
- Nekoliko italijanskih kompanija posluje u Zrenjaninu, i za italijansku privredu ovaj region, dakle region Banata, uključujući i Temišvar u Rumuniji, veoma je atraktivan. Mi verujemo da će Srbija uskoro postati kandidat, a potom i punopravan član Evropske unije, i podržaćemo je u tim naporima, između ostalog, i kroz privredna ulaganja – istakao je ambasador Varikio i najavio nove susrete već u oktobru kada Srbija i Italija zajednički organizuju Evropsko prvenstvo u odbojci za žene, tokom kog će se deo takmičenja odvijati upravo u Zrenjaninu.
 
Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov najavio je i saradnju Grada Zrenjanina sa Italijanima u oblasti obrazovanja i kulture i istakao da su njegov današnji gost i on, povodom Dana pobede i Dana Evrope, uputili zajedničku poruku Zrenjanincima:
- Ta poruka je da Grad Zrenjanin bude napredan, prosperitetan, da u njemu vlada optimizam i da grad u mnogim oblastima bude uzor drugim sredinama u Srbiji. Svim Zrenjanincima želim mnogo ličnih pobeda, jer ćemo samo tako znati da smo na putu stvaranja društva srećnih i zadovoljnih ljudi, da smo na putu u Evropu – naglasio je Mihajlov.
 
 
Na svečanom prijemu u Gradskoj kući bili su prisutni i zrenjaninski studenti Petar Radosavljev, član grupe studenata koja je osvojila nagradu iz medijskog prava na Oksfordu, Mariana Jaškov, komunikator nauke, pobednica "Laboratorije slavnih", koja će Srbiju predstavljati na Međunarodnom festivalu nauke u Velikoj Britaniji, predstavnica pokreta "Novi optimizam", takođe uspešan student, Miroslava Prohaska, kao i predstavnici Zrenjaninske gimnazije, direktor Milan Radaković i profesor istorije Radovan Francuski. Prijemu je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Predrag Stankov. 
 
      
 
Na skupu na Trgu dr Zorana Đinđića, organizatori su pozvali sve zainteresovane društvene grupe na potpisivanje javnog dogovora o promovisanju evropskih vrednosti, tolerancije i nenasilja u Zrenjaninu. Ovaj javni dogovor biće ubuduće platforma za zajedničko delovanje svih pojedinaca i grupa zainteresovanih za negovanje ovakvih vrednosti u našem gradu.
 
Osim podsećanja na značaj 9. maja, kao Međunarodnog dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, pod geslom da "zbir naših ličnih pobeda uvek čini jednu veliku pobedu", organizatori mainfestacije podstakli su sugrađane da kažu kako oni lično doživljavaju pobedu. Pritom su pročitane poruke nekoliko naših poznatih sugrađana, sportista i javnih ličnosti: odbojkaša Vanje Grbića, glumice Nade Šargin i novinarki Danice Vučenić i Olivere Kovačević, rođenih Zrenjaninki.
 
 
      
 
Okupljenima su se prigodnim rečima obratili dr Mileta Mihajlov, gradonačelnik Zrenjanina, Njegova Ekselencija Armando Varikio, ambasador Italije, prof. dr Milan Pavlović, dekan Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin“, profesor Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, profesor istorije Radovan Francuski i Miroslava Prohaska, ispred pokreta "Novi optimizam". Nakon zvaničnog obraćanja "pobednika", na Trgu dr Zorana Đinđića, nastupio je acapella sastav  "Glas ne žice".