Noć muzeja u Zrenjaninu

Svim ljubiteljima umetnosti i dobre zabave crna mačka donosi sreću 14. maja ove godine.  Po osmi put u Srbiji će biti održana NOĆ MUZEJA! U isto vreme u 40 zemalja u Evropi i 60 mesta u Srbiji odigraće se posebna noć šetnje po muzejima, galerijama i drugim izložbenim prostorima koja će publici ponuditi drugačije sadržaje i mnoštvo iznenađenja u saradnji sa više od 160 kulturnih institucija. Crna mačka, simbol osme Noći muzeja, razbija predrasude o tome da su muzeji zaboravljena i prašnjava i pokreće večnu i nepresušnu umetničku inspiraciju.Vrata kulturnih institucija u Zrenjaninu otvoriće se za razgledanje i inspiraciju od 18 do 02 časa.

 


Narodni muzej Zrenjanin
18 - 02 –  Salon - izložba slika „Petar Lubarda – Heroika vizije“ čiji je autor Svetlana Jovanović, viši kustos Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Izložbom Petar Lubarda - Heroika vizije publici će biti predstavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Cilj ovog projekta je da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja u mnogobrojnim muzejskim i galerijskim prostorima gradova Srbije, predstavi svoje bogate umetničke fondove. Izložbom su obuhvaćena reprezentativna dela Petra Lubarde iz zbirke slikarstva Muzeja savremene umetnosti Beograd.
18  – Mali salon -  otvaranje izložbe “Vidosava Kovačević (1889-1913): Slikarka osobenog poteza”  Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada koja predstavlja deo opusa ove značajne umetnice. Na izložbi će biti predstavljen deo kolekcije koja sadrži slikarkina ostvarenja u različitim tehnikama i motivima a pored umetničkih ostvarenja, Spomen-zbirka poseduje i bogatu arhivsku građu vezanu za život i porodicu ove prerano preminule umetnice, koja upotpunjuje pogled na kulturni milje Srbije s početka 20. veka.
18 - 02 - Hol –  završna izložba likovne radionice “Kreativni kutak“ Dečji stvaralački centar “Maštalište” (likovni radovi i fotografije sa radionica) i radovi Predškolske ustanove Zrenjanin na temu mačke, zaštitnog znaka ovogodišnje Noći muzeja
18 - 02 - Izložba u okviru stalne postavke –  prvi put će biti izloženi dokumenti o istorijskom periodu kada se Zrenjanin zvao Nova Barselona
18 - 02 – Prezentacija Fonda starih i retkih knjiga biblioteke Narodnog muzeja Zrenjanin - u okviru postavke biće izložene knjige iz Fonda starih i retkih knjiga iz biblioteke muzeja. Autor  postavke je knjižničar Borislava Dukić.
RADIONICE I KONCERTI
18 - 22 – Arheološka radionica “Udahni arheologiju – vajaj, crtaj, restauriraj!” - radionica je zamišljena i ima za cilj približavanje arheologiji putem vajanja izloženih predmeta, crtanja i restauracije. Autor radionice Snežana Marinković, muzejski savetnik.
19 - 21– Likovna radionica – „Mačka za poneti“ - zainteresovani učesnici biće u mogućnosti da od beolina naprave sebi nakit u obliku mačke. Autor radionice je Jelena Gvozdenac Martinov, kustos restaurator.
20 –  Koncert u Amfiteatru - Aca Đerić i Sabo Zoltan
20 - 22 –  Grafička radionica - obuhvataće prezentaciju jedne grafičke likovne tehnike a jedan broj posetilaca će moći da napravi svoje otiske. Autor radionice je Miljan Prelević, akademski grafičar.
20 - 22 –  Igra u stalnoj postavci pod nazivom "Nadji me" -  prepoznavanje zadatih predmeta u stalnoj postavci -  Namenjena je svim uzrastima i na kraju igre će posetioci koji uspesno reše zadatke dobiti uspomenu na učešće. Autor radionice Nevena Dujin Grković, kustos pedagog
00 – Ponoćni koncert - ROCK FOUR – GUDAČKI KVARTET Kroz klasiku upoznajemo etno Istočne Evrope. Na programu su: Novelette – Aleksandar Glazunov, fuga „U manastiru“ – Nikolaj Rimski Korsakov, Rumunske igre – Bela Bartok
Savremena galerija
18 – 02 Izložba „Slika 2011 – Interakcija“. Projekat „Slika 2011 – Interakcija“ okupiće jedne od najznačajnijih srpskih savremenih vizuelnih umetnika, Radomira Damnjanovića - Damnjana, Dragomira Ugrena i Veljka Vujačića koji će boraviti u Umetničkoj koloniji Ečka. Osnovna ideja okupljanja umetnika u ovogodišnjoj koloniji je istraživanje i preispitivanje različitih međurelacija umetnosti i prostora/okruženja, međuodnosa samih umetnika, kao i odnosa umetnik/umetnost – publika. Od umetnika se očekuje da reaguju i intervenišu u prostoru i okruženju Umetničke kolonije Ečka i Savremene galerije Zrenjanin, da stvore autentične radove, ambijentalne celine i izvedu performanse koji će biti rezultat složenih interrelacija između umetnosti i okruženja u kojem umetničko delo nastaje i u kojem se prikazuje, međuodnosa samih umetnika sa srodnim umetničkim pozicijama, kao i umetnika/umetnosti i publike. 
19.30 Performans Radomira Damnjanovića Damnjana koji će u kretanju kroz prostor platna provocirati gledaoce da polje slike shvate kao neograničeni horizont vizuelnih i kontemplativnih mogućnosti.

 

 Kulturni centar Zrenjanin
18 – 02 Izložba fotografija Ivana Grlića „Serbian soul, Bre!“ Fotografije predstavljaju portrete nekih od najpoznatijih živih srpskih muzičara ( Feat Sejdic, Kornelije Kovač, Jovan Maljoković, Zvonko Bogran, braća Teofilović, Nenad Petrović, Dejan Petrović, Luis, Bora Djordjević, Boban Marković, Djordje Balašević, Bora Dugić, Oliver Mandić, Miša Blam, Radomir Mihajlović Točak, Jovan Kolundžija, Zoran Simjanović i drugi ) sa izuzetkom Šabana Bajramovića, snimljenog 2007.god., koji je autoru zapravo i dao ideju da studijski snimi kreativno lice Srbije. „Serbian soul, bre“ počiva na ideji da se fotografijom zabeleži „trenutak duhovnosti“ ljudi iz jedne specifične umetničke grane, koja samom svojom konzumacijom podstiče emocije i duhovna raspoloženja kod najšire publike. Svaki muzičar je zastupljen sa po dva portreta – na jednom „komunicira“ pogledom sa fotografom Grlićem, dok drugi portret predstavlja napor da se „zamrzne“ karakter ličnosti. Autor je birao svoje modele na osnovu činjenice da je reč o ljudima koji su karakteristični kao stvaraoci i kao ličnosti, nastojeći da njihovu ličnu energiju, ekspresiju i harizmu zabeleži kamerom.

 

Istorijski arhiv Zrenjanin
18 – 02 Izložba Gradska kuća Zrenjanina - stara dama neprolaznpog sjaja. Sadržaj izložbe čine: spisi, projekti, fotografije, razglednice i drugi dokumenti Istorijskog arhiva Zrenjanin i drugih arhiva. Oni svedoče o toku izgradnje Gradske kuće, njenom izgledu i njenim autorima: Jozefu Fišeru, Edenu Lehneru i Đuli Partošu. Biće predstavljena i druga značajna arhitektonska ostvarenja Lehnera i Partoša u Somboru, Sremskim Karlovcima, kao i u Mađarskoj, i Slovačkoj. Izložbom je obuhvaćena Gradska bašta kao sastavni i neodvojivi deo Gradske kuće.
Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“
Povodom Noći muzeja i nedavno obeleženog Svetskog dana knjige i autorskih prava, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ pripremila je za 14. i 15. maj tematski program inspirisan knjigom i čitanjem.
15 - 18  Knjiška uvertira u Noć muzeja- program za predškolce i osnovce Na platou ispred Biblioteke, u štampariji Biblioteke i na Dečjem odeljenju Skupština Grada, Kancelarija za mlade i Biblioteka organizuju Bazar knjige- razmena pročitanih knjiga,  Kreiraj najbolji bookmarker- izbor najboljeg obeleživača stranica i nagrade, Kako nastaje knjiga- obilazak štamparije, Od glinenih pločica do elektronske knjige- multimedijalna prezentacija
18 - 02 Majsko učitavanje...uknjiži se! Na platou ispred Biblioteke i u Klubu knjige Sajam knjiga - sva izdanja preko 80 izdavačkih kuća na popustu od 20 do 50%
22 - 23  Koncert pod krošnjama: plato isped Biblioteke nastupa kantautor Hurricane uz prateći multimedijalni program
15 - 02 ***KNJIGA NA DAR*** Akcija prikupljanja knjiga za fond popularne literature biblioteke Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ koji je namenjen pacijentima na bolničkom lečenju.

 

Narodno pozorište „Toša Jovanović“
18 – 20 –„Denisova lutkarska radionica“ - deca će uz pomoć glumca i reditelja Jovana Carana zaviriti u svet lutkarastva - Deca koja naprave lutku od ponuđenog materijala (sunđer, čarapa, papir, karton...) imaće priliku i da nauče kako se ona animira. Potom će je sa svojim podacima predati ocenjivačkoj komisiji koja će u 23h objaviti rezultate. (I nagrada - pretplata na pozorište - 1 karta do kraja maja 2012. godine; II nagrada knjiga i III nagrada CD sa našom predstavom + diplome.) Dodela nagrada i diploma je predviđena za utorak, 17. maja u 12h.
21 - Velika scena - „Žena iza tajnih vrata“ - poetsko likovni i plesno modni preformans Valentine Vencel Šalamon - režija i scenografija: Jasmina Tutorv, stihovi, slike i haljine: Valentina Vencel Šalamon, koreografija: Sloboda Katanić, učestvuju članovi plesnog studija „Showmasters“ i učenici Zrenjaninske gimnazije. Ovo je intermedijalni projekat koji će svojim likovno-scensko-poetsko-scenskim delovanjem dočarati duh intime žene.
Šalamon Vencel Valentina diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu i učestvovala na većem broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je Nagrade za crtež Akademije umetnosti u Novom Sadu.

PU Zona unapređenog poslovanja  - BID zona
20 – 02 zrenjaninski slikari slikaju portrete za posetioce

UG Lavli Džavli
Narodnog Fronta 5
U okviru Noći Muzeja, Udruženje Gradjana Lavli Džavli, će učestvovati sa izložbom „Savremena neafirmisana muzička scena Zrenjanina “.
Fokus izložbe je na činjenici da muzička scena Zrenjanina, i uopšte kreativna scena ako se može tako nazvati, nije zamrla, nije posustala, već je nedovoljno afirmisana i nepoznata u širem kontekstu. Kao mesto okupljanja mladih, UG Lavli Džavli je, može se reći, stekao  dobar uvid u dešavanja na muzičkoj sceni, novim snagama, kao i nekim starim još aktivnim, i to želimo da prenesemo široj publici kroz ovu izložbu.
Kreativnost ne manjka kod mladih, i to ćemo takodje pokazati  time što će mladi Zrenjaninski dizajneri biti odgovorni za kreiranje plakata za autore (muzičke grupe, DJ-eve, i druge forme autorstva).
Veče posvećujemo mladim kreativnim ljudima i onome što oni rade. Od muzičkih ostvarenja, do grafičkog dizajna odgovornim za promociju. Preko 30 muzičkih autora je pozvano da učestvuje i preko 10 dizajnera koji će predstaviti iste svojim grafičkim rešenjima posebno za ovu priliku.
Program.
19:00 – Otvaranje izložbe.
22:00 – Jam Session.
U toku izložbe pratićemo neke od video zapisa muzičkih autora i preslušavati njihove najreprezentativnije tonske zapise.

Muzej destrukcije, Umetnička Asocijacija Zrenjanin
Pinova vila, Ive Lole Ribara 13
18 - 02 Muzej Destukcije otvoriće svoja vrata posetiocima u toku noći muzeja. Pogledajte detalje nove stane postavke, uporedite koliko je napredovalo uništavanje od vaše prethodne posete, rizikujte da budete ozračeni...ljubazno osoblje Muzeja vas očekuje!

 

PK Zeleno Zvono
10 - 14 Radio emisija "Noć muzeja 2011" uživo iz Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“ na talasima Radio Zrenjanina, na frekvenciji 103.6 Mh, emitovaće se emisija pod uredništvom nezavisne produkcije pokreta „Novi optimizam“. Tema emisije, biće ovogodišnja "Noć muzeja", kao i predstavljanje programa manifestacije u Zrenjaninu. Ovom prilikom o planiranim aktivnostima govoriće učesnici i kreatori programa zrenjaninske "Noći muzeja". Gost-voditelj ovonedeljne emisije biće Ljubica Travica, urednica kulture regionalnog Radio Zrenjanin. Muzički urednik emisije, Andrej Bulovan, biće zadužen za muzički izbor. Gledaj uživo u "Zelenom zvonu", slušaj pažljivo na 103.6 Mh!
20 – 02 Prodajna izložba "DorbeTorbe ZR"Akcija "Dorba Torba ZR" okupila je Zrenjanince koji se bave vizuelnim umetnostima u različitim formama, različitih generacija, a pre svega izuzetno uspešno. Vizuelno uobličena sećanja i asocijacije na rodni grad, Zrenjanin, predstavljena su u formi štampe na platnenim torbama.   Ne bi li grad budućim generacijama ostao lepši, zeleniji i čistiji, osnovna poruka o korišćenju platnenih torbi je: „kada kupujete ponesite i koristite svoje DorbeTorbe ZR  umesto plastičnih kesa!“
22 – 02 a3jum - Under the moonlight... Black Cat Maskenbal Party Jedinstven prostor, jedini klub na otvorenom, ove večeri biće muzički obojen zvucima najpopularnijih hitova strane muzičke scene, a pod otvorenim nebom, od gostiju se očekuje da svojom odevnom kombinacijom isprate temu večeri te izgledom dočaraju Black Cat look.