Odbornici o Danu grada Zrenjanina

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, sazvaće sledeće nedelje sastanak predsednika odborničkih grupa u Skupštini grada, na kojem će se razgovarati o izboru datuma kada će se obeležavati Dan grada Zrenjanina.
- Sada je reč na odbornicima gradske Skupštine, koji će pokušati sledeće nedelje da postignu konsenzus oko ovog značajnog datuma. Oni će pri donošenju konačne odluke u obzir uzeti mišljenje građana koji su imali priliku da iznesu svoj stav glasajući putem ankete na sajtu Gradske uprave Zrenjanina, kao i stručne javnosti. Ovo pitanje, naravno, nije prioritetno i ispred rada na podizanju kvaliteta života sugrađana, ali je važno za identitet Zrenjanina da, dve i po godine od usvajanja Statuta kojim se predviđaju praznici grada, on dobije datum kojim bi se obeležavao njegov dan – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine.
 
Podsećamo, u Statutu grada Zrenjanina, usvojenom 11.07.2008. godine, u članu 9. navodi se da Grad ima praznike, čiji se datumi utvrđuju posebnom odlukom Skupštine grada. Grad tradicionalno obeležava datume oslobođenja u oba svetska rata, ali do danas, dve i po godine od usvajanja Statuta, nije određen datum koji bi se obeležavao kao Dan grada. 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton pozvao je 23. februara 2011. godine, sve zainteresovane građanke i građane Zrenjanina, relevantne gradske ustanove, odborničke grupe zastupljene u Skupštini grada, predstavnike nevladinog sektora i gradske istoričare i hroničare da se izjasne o mogućim datumima za Dan grada i istakao da se ovaj datum mora odrediti najširim konsenzusom, kako bi bio prihvaćen kao Dan grada Zrenjanina za sve njegove stanovnike, rasterećen od bilo kakvih političkih konotacija, kao jedinog načina da bude pošteđen od uticaja političkih promena. Predlozi su mogli da se dostavljaju do 25. marta ove godine, a sledeće nedelje predstavnici odborničkih grupa raspravljaće o 6.junu, 10. julu, 28. avgustu, 2. oktobru, 17. novembru i 29. decembru, kao potencijalnim datumima za obeležavanje Dana grada.