Prijem za zrenjaninske lutkare

Gradonačelnik Zrenjanina primio je danas u Plavom salonu Gradske kuće članove Lutkarske scene NP "Toša Jovanović" Vladimira Grubanova, Irenu Tot i Danila Mihnjevića i ujedno izrazio zadovoljstvo što su, kako je rekao, tri naša vrsna umetnika u dva dana dobila tri najprestižnije nagrade na međunarodnim festivalima.
- Ovo je samo još jedan dokaz da se u proteklih tridesetak godina ozbiljno radilo na Lutkarskoj sceni našeg pozorišta. Imamo dva umetnika koja su na zalasku svoje karijere dobila nagradu za životno delo i Mihnjevića koji je dobio nagradu kao mlad glumac. Upućujem im sve čestitke i uvek će imati podršku lokalne samouprave – rekao je gradonačelnik dr Mileta Mihajlov.

 


Vladimir Grubanov kaže da je današnji prijem posledica onoga što zrenjaninsko lutkarstvo predstavlja u celini, a što je sada ovenčano nagradama.
- Irena Tot je dobila nagradu za "Malog Princa" na međunarodnom festivalu u Subotici, meni je pripala "Zlatna iskra" na međunarodnom festivalu u Kragujevcu za doprinos razvoju lutkarske umetnosti, Danilu Mihnjeviću nagrada za ulogu Zmaja na istom tom festivalu – rekao je Grubanov, napominjući da je tradicija lutkarstva osvedočena kroz 324 nagrade sa brojnih festivala.

 


- Da bih vam objasnio o kakvim se nagradama radi, reći ću vam da su ih dobijali svetski velikani lutkarstva, u red tih laureata stali smo Irena Tot i ja. Vredno je napomenuti da je niz od 324 nagrade ostavio traga i na mlađe generacije, a Mihnjević, zajedno sa kolegama, potvrda je toga – dodao je on.
Irena Tot kaže da iza nagrade stoji mnogo godina rada i to ne samo u Zrenjaninu, a sve kako bi širila seme lutkarstva u nameri da što više ljudi "zarazi", a ta umetnost opstane.
- Stvarno živim u svetu lutaka i mislim da ću tako do kraja – rekla je ona.
Danilo Mihnjević kaže da je današnji prijem velika čast i izrazio očekivanje da će Grad nastaviti da ceni ovdašnje pozorišne umetnike koji će to uzvratiti uspesima i kvalitetnim radom.