U Zrenjaninu bijenale akvarela

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov otovrio je sinoć u Salonu Narodnog muzeja selektorsku izložbu Save Stepanova, koju je Savremena galerija organizovala u okviru 9. bijenala akvarela.
-Kada pogledamo ovu izložbu onda možemo reći zbog čega, s pravom, Grad Zrenjanin zauzima značajno mesto na umetničkoj karti Srbije – rekao je gradonačelnik. 

 


Izložba Save Stepanova prva je selektorska bijenalska izložba, a kako kaže, njegov zadatak bio je da ispoštuje osnovne medijske karakteristike akvarela, te su između ostalih izloženi i radovi grupe pejzažista, jer je, kako navodi, jedna od stvarnih osobina akvarela slikanje pejzaža.
Na toj izložbi predstavljeni su radovi dvadesetak autora, a Radomir Damjanović Damjan među njima najzapaženiji je povodom svojih eksponata, i njemu je dodeljena Nagrada Savremene galerije.
Pored ove, sinoć je otovrena i izložba „Ovo (ni)je akvarel“ iz fonda Savremene galerije Zrenjanin -kustos Sunčica Lambić-Fenjčev, a koja problematizuje i preispituje uvrežene stavove, odnosno predrasude o akvarelu kao likovnoj disciplini.

 


Cilj ove izložbe u okviru Bijenala akvarela je prikazati i neku drugu stranu, neke druge mogućnosti akvarela koje su pođednako izražajne i pogodne za realizovanje vrhunskih umetničkih dometa.
Direktor Savremene galerije Radovan Živankić  kaže da će u toku trajanja 9. bijenala akvarela, biti organizovan i 32. susret akvarelista, od 9. do 13. juna u Umetničkoj koloniji Ečka, gde će se okupiti petoro mladih umetnika (Andrea Ivanović Jakšić, Ivana Ivković, Tadija Janičić, Marko Stojanović i Milica Škrbić).

 


- Ideja je bila da u ovom sazivu pozovemo i da nam dođu autori iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hecegovine, i čini mi se da ćemo imati zanimnljiv način sagledavanja nekog trenutka, jer će to biti najznačajniji autori koji nam dolaze sa tih prostora - kazao je Živankić.
Izložba akvarela nastalih u Koloniji u Ečki a koji ostaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak 18. jula u Salonu Savremene galerije Zrenjanin.
Bijenale akvarela je manifestacija koja prezentuje aktuelne tendencije u tehnici akvarela, koju, od 1993. godine, organizuje Savremena galerija Zrenjanin sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela i negovanja ove tradicionalne likovne tehnike u okviru savremenog vizuelnog stvaralaštva.