"Josif Marinković" ponovo među najboljima, tri medalje

Hor srednje muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina takmičio se na 1. Svetskom horskom prvenstvu u Gracu (Austria) i osvojio tri medalje, a za njih je tim povodom u Plavom salonu prijem organizovao zamenik gradonačelnika Goran Kaurić.
Takmičenje je trajalo od 10. do 17. jula i odvijalo se u 14 kategorija sa učešćem 117 horova iz celog sveta, a članovi hora "Josif Marinković" nastupali su u čak tri kategorije, kao Etno grupa u kategoriji 14 - Folklor i osvojili bronzanu medalju, u kategoriji 5 – Omladinski mešoviti horovi osvojili su srebrnu medalju i u kategoriji 3 – Ženski omladinski horovi osvojili su zlatnu medalju.

 

   


Izražavajući divljenje na postignutom uspehu, Kaurić je istakao da postoji ogroman debalans između onoga što Grad zbog složene i teške finansijske situacije ulaže u mlade, i vrhunskih rezultata koje oni postižu u svim poljima društvenog delovanja.
On je obećao i kvalitetniju podršku ovom horu koji je nesumnjivo krenuo stopama proslavljenog omladinskog hora "Josif Marinković".

 

   


Na pitanje da li među čelnicima lokalne samouprave postoji dobra volja i sprenost da se od školskog formira gradski hor zamenik gradonačelnika je rekao: Naravno da se o tome razmišlja, trebalo bi da obnovimo horsko pevanje i ustanovimo hor koji će uspeti da se vine u visine u kojima su nekada zrenjaninski pevači bili – rekao je Kaurić podsećajući pritom da je 1986. godine omladinski hor «Josif Marinković» bio hor sveta.
Zorica Kozlovački, dirigenta hora, kaže da su postignutim uspehom na 1. Svetskom horskom prvenstvu na najlepsi mogući način završili ovogodišnju sezonu i dodali ove tri medalje njihovoj sada već pozamašnoj kolekciji međunarodnih i domaćih nagrada.
- Osim sto smo potvrdili da kvalitet naseg hora može da se meri sa horovima iz celog sveta, uživali smo u divnoj atmosferi takmičenja i druženja“ – rekla je Kozlovački.
Kako je dodala, takmičenje je organizovala poznata svetska horska asocijacija „Interkultur“ i sve je, kaže, zaista bilo na svetskom nivou od organizacije takmičenja da horova učesnika.

 


- Mi smo prezadovoljni kako smo se predstavili publici i žiriju i naravno ponosni na osvojene medalje kao i na činjenicu da nijedan hor nije nastupao u tri kategorije i vratio se sa tri medalje. Naravno, imala sam priliku da slusam izvrsne horove na ovom takmičenju i steknem dragocena iskustva sto se tiče interpretacije, izbora programa i nekih novih tendencija u horskoj muzici koja će mi pomoći da se i dalje trudim da naš hor bude još bolji i uspešniji. Nadam se da će ovaj naš uspeh uz ranije višegodišnje dokazivanje kvaliteta  biti primećen i od strane gradske vlasti u Zrenjaninu i da će ubuduće naći načina da nas podrži i pomogne. Zahvalna sam pre svega na podršci roditeljima naših učenika – pevača, našoj školi i direktoru Miloradu Obradoviću, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje Novi Sad, kao i sponzorima koji su imali dobru volju i način da nam pomognu – kazala je ona.
U pratnji hora putovali su klavirski saradnik hora – Aniko Gardinovački, profesori muzičke škole Kornelija Vaštag i Đorđe Miladinović i doktor Uroš Bačić.