Saradnja Federacije Roma Srbije i Grada Zrenjanina

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i narodni poslanik Jovan Damjanović, u ime Federacije Roma Srbije, potpisali su danas "Protokol o saradnji između Federacije Roma Srbije i Grada Zrenjanina" u cilju ispunjavanja obaveza u upravljanju ambalažnim otpadom iz člana 23. Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu.
Dr Mihajlov je tom prilikom istakao da je Zrenjanin jedan od 26 gradova u Srbiji u kojem će biti otvorena reciklažna i sakupljačka dvorišta.

 


- Vrednost tog projekta je oko 150.000 evra, a ceo projekat finansira Ministarstvo za ekologiju i prostorno planiranje. Planiramo da u našem reciklažnom dvorištu ove jeseni zaposlimo oko dvadesetak ljudi. Time rešavamo problem zapošljavanja Roma na teritoriji Grada Zrenjanina – rekao je gradonačelnik Mihajlov.
Prema rečima Jovana Damjanovića, Federacija Roma Srbije je, uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije, počela sa implementacijom projekta "Ekonomsko povezivanje Roma u sektoru reciklaže", a osim u Zenjaninu projekat će se u početku realizovati u još 7 gradova.
- U reciklažnom centru koji će ovde biti otvoren prikupljaće se plastika, metalna ambalaža, papira i papirne ambalaže. To je bezopasni otpad, a upravo on na deponijama zauzima najviše mesta. Mi na ovaj način rasterećujemo deponiju, čistimo gradove, jezera, reke i parkove. Pored toga, Romi će na ovaj način dobiti zaposlenje, a to je na neki način blago iskorenjivanje siromaštva – rekao je Damjanović zahvaljujući gradonačelniku Mihajlovu što je, kako je naveo, imao razumevanja i volju da pruži podršku u rešavanju jednog od najvećih problema Roma.