Aleksandar Marton ugostio sportskog stručnjaka iz Amerike

 

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, primio je juče u svom kabinetu, zajedno sa Vojislavom Matićem, članom Gradskog veća grada Zrenjanina zaduženim za resor sporta, Kita Koronu (Keith Corona), selektora kadetske bejzbol reprezentacije Srbije i predsednika "Serbian Baseball Development Association" (SBDA), koja se bavi promocijom i razvojem bejzbola u Srbiji. Razgovoru su prisustvovali i Borko Milankov, trener bejzbol kluba "Gradnulica Bečkerek" iz Zrenjanina, Igor Marton, član UO kluba, kao i Neda Markov. 

 

 

Gost je ovom prilikom prokomentarisao aktuelno stanje u bejzbolu u Vojvodini i Srbiji, i pohvalio zrenjaninske bejzbolaše. 

- Trenutne aktivnosti SBDA, koju predstavljam, su usmerene ka osnivanju novih i rekonstrukciji postojećih bejzbol saveza u Srbiji, odnosno usmerene su ka organizacionim problemima. Još jedan od ciljeva je i da privučemo najmlađe kategorije i uključimo ih u igru, jer trenutno najveća zainteresovanost za bejzbol vlada kod starijih uzrasta. U Zrenjaninu ima puno dece koja obećavaju i koja bi mogla biti ne samo najbolji igrači u Srbiji, već i na svetskoj bejzbol sceni. Ukoliko uskoro bude izgrađen teren za bacanje ili tzv. batting cage za vežbanje udaraca, očekujem veliku popularizaciju bejzbola u Zrenjaninu, jer trenutno, iako nemaju uopšte mogućnosti za igranje, odnosno nemaju pravi teren, ova deca ipak ostvaruju značajne rezultate – zaključio je Kit Korona, koji je poreklom iz Kalifornije, a u Srbiju je došao kako bi unapredio srpski bejzbol. 

 

   

 

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, rekao je da mu je bila velika čast da ugosti sportskog stručnjaka iz Amerike i ocenio da ovaj sport u Zrenjaninu i Srbiji zaslužuje bolji tretman. Kako je rekao, bejzbol se na ovim prostorima ne igra na višem nivou, ali u poslednjih deset godina postignut je značajan napredak, posebno sa mlađim kategorijama, koje beleže dobre rezultate kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima. Predsednik zrenjaninske Skupštine izrazio je i nadu u plasman na nekim od narednih Olimpijskih igara, što bi značilo i šansu za novu medalju, ali i šansu da se najmlađi više bave sportom, treniraju i putuju. 

 

Vojislav Matić, koji je u Gradskom veću grada Zrenjanina zadužen za resor sporta, istakao je tokom sastanka da Zrenjanin ima osposobljen trenerski kadar u bejzbolu, a u kadetskoj konkurenciji najbolju decu u Srbiji. Ono što, prema njegovim rečima, nedostaje jeste bejzbol teren, pa će stoga zadatak u narednom periodu biti pronalaženje adekvatnog prostora, gde će se izgraditi teren, koji bi bio primeren lokalnim uslovima i na kojem bi deca mogla svakodnevno da se bave ovim sportom, za koji sigurno da postoji veliko interesovanje.