Gradski duvački orkestar na festivalima u Mađarskoj i Nemačkoj

Zrenjaninski Gradski duvački orkestar nastupiće tokom predstojećeg vikenda na festivalima u Mađarskoj, a u toku su i pripreme za učešće na jednom od najvećih svetskih festivala duvačkih orkestara, koji se održava u polovinom septembra u nemačkom gradu Grima, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare. 
 
 
O aktivnostima Gradskog duvačkog orkestra (GDO) govorili su dirigenti Branislav Gagić i Đerman Imre. Gagić se osvrnuo na nastup "Bid Benda" GDO na manifestaciji "Letnji ulični erski kabare", održanoj 12. i 13. avgusta na Zlatiboru, gde je deo GDO nastupio kako to već obično čini kada su u pitanju događaji ovakvog tipa.
- Nakon dva nastupa orkestra na zrenjaninskom  "Korzo festu", usledio je poziv za gostovanje na Zlatiboru, na tradicionalnom uličnom kabareu, koji je održan prve večeri u centru Čajetine, a naredne u centru Zlatibora. Odlično smo primljeni, a nastupali smo u društvu naših priznatih glumačkih imena Gorana Sultanovića, Boleta Stošića, Dobrile Ilić i drugih i to pred više hiljada gledalaca – iznosi svoje utiske Branislav Gagić. 
 
 
Nastupi u Zrenjaninu i na Zlatiboru održani su u sklopu priprema zrenjaninskih duvača za međunarodne festivale u Mađarskoj u Nemačkoj. U petak, 19. avgusta, sledi 15. festival duvačkih orkestara i mažoretkinja u Dunaujvarošu, dok 20. avgusta, na Dan mađarske državnosti, nacionalnog praznika posvećenog prvom mađarskom kralju, Svetom  Stefanu (Sent Ištvan), GDO nastupa na festivalu u gradu Mako, nedaleko od Segedina.
- Naši prethodni nastupi na festivalima u Mađarskoj nisu ostali bez odjeka, pa su nas organizatori ponovo pozvali da prisustvujemo obeležavanju njihovog nacionalnog praznika, i to u društvu orkestara iz Češke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Domaćin će nam biti Jožef Čikota, predsednik Svetske asocijacije duvačkih orkestara VASBE, čiji smo mi, inače, predstavnici za države sa bivšeg jugoslovenskog prostora – ističe Đerman Imre i navodi da GDO, u saradnji s orkestrom iz mađarskog grada Kiškunfeleđhaza priprema i projekat prekogranične saradnje, zajednički nastup koji će biti predstavljen publici širom Vojvodine. 
 
 
Zrenjaninski orkestar već je uvršten i u zvaničan program jednog od najvećih svetskih festivala, 7. internacionalnog festivala duvačkih orkestara, u nemačkom gradu Grima kod Lajpciga, od 16-18. septembra. Iako još postoje finansijski problemi oko odlaska na ovaj festival, Branislav Gagić se nada da će oni biti prevaziđeni, jer se radi o jedinstvenoj prilici za afirmaciju našeg grada i zemlje u širim razmerama. 
- Uz nas, najavljeno je učešće orkestara iz Mađarske, Češke, Nemačke, Italije, Francuske, Kanade, Brazila i Japana. Mi smo nastupali i na prethodnom festivalu u ovom gradu, pre tri godine, kada smo ostavili odličan utisak i pokazali sve ono što znamo i umemo. Podsećam da uspešna saradnja s Grimom, zahvaljujući kontaktima s našim sunarodnikom Rankom Balogom koji živi u ovom gradu, ali i tamošnjim gradskim rukovodstvom, traje već šest godina i da je, između ostalog, iz Grime u Zrenjanin nekoliko puta stizala i humanitarna pomoć u ukupnoj vrednosti većoj od 300.000 evra. Kultura je prethodnica za mnoge druge vidove saradnje, pa bi zaista bila šteta ako ne bude bilo finansijskih sredstava za ovaj nastup za koji je naš orkestar već spreman – navodi dirigent Gagić. 
 
 
Osim zajedničkih nastupa u okviru orkestra, i pojedini muzičari kojima je GDO matični orkestar imaju zapažene nastupe, pa su tako ovom prilikom pomenuti flautistkinja Vesna Vučurović i tubista Blagoje Gagić, koji su nastupili sa simfonijskim orkestrom crnogorske filharmonije na koncertu u okviru oproštajne turneje svetske pevačke dive Monserat Kabalje u Umagu, kao i na koncertu hrvatske zvezde Tonija Cetinskog.