Saopštenje povodom Svetskog dana mladih

Povodom Svetskog dana mladih, koji se obeležava danas, 12. avgusta, Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, podseća na značaj uloge koju mladi imaju u društvu:
 
"Na žalost, danas nije lako biti mlad u Srbiji. Odrastanje je sačinjeno od izazova i iskušenja, koje treba pobediti i kojima treba odoleti. Slobodno mogu da kažem da je svaki omladinac i omladinka svojevrstan heroj današnjeg vremena, u mnogo čemu daleko svesniji života od nas samih u njihovoj dobi. Srećom, Zrenjanin ima sposobnu i pametnu omladinu, o čemu govore mnogobrojni uspesi u nauci i sportu, kreativne ideje, inicijative i mnogi događaji, iza kojih stoje mladi ljudi, željni promena i života. Svima njima treba čestitati na uspesima i onome što čine za svoj grad, jer su najbolji promoteri sredine u kojoj žive.
Zbog toga je zadatak svakog funkcionera da učini sve da stvori jednake šanse za sve mlade i obezbedi sigurnu budućnost za svakog. Skupština grada Zrenjanina, zajedno sa mnom, otvorena je za sve mlade ljude sa dobrom idejom, predlogom ili sugestijom, kao i za bilo koji vid građanskog aktivizma, kao načina aktivnog učešća u kreiranju javnog života, što vodi ka lepšem i boljem Zrenjaninu".
 
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1988. godine 12. avgust kao Svetski dan mladih. Ovaj dan se od tada proslavlja kako bi se ukazalo na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice i kako bi se naglasile bitne teme za njih.
 
U gradu Zrenjaninu mladima su na raspolaganju Savet za mlade, Kancelarija za mlade, kao i gradski većnik zadužen za ovaj resor, a Skupština grada Zrenjanina usvojila je i Lokalni akcioni plan za mlade. Prema poslednjem popisu stanovništva mladi, uzrasta od 14 do 27 godina, čine devet odsto ukupnog stanovništva u Zrenjaninu (11851).