''Ne mo'š pobeć' od nedelje'' i ''Zla žena'' u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište "Toša Jovanović" počinje sezonu premijerama na dve scene -  na lutkarskoj je premijerno izvedena predstava "Priče ptice lažljivice", po tekstu i u režiji Jovana Carana, a na dramskoj će premijerno biti izvedena predstava "Ne mo'š pobeć' od nedelje", po tekstu hrvatske književnice Tene Štivičić i u režiji Slađane Kilibarde. Uloge u ovoj predstavi tumače Sanja Radišić i Dejan Karlečik, kome je ovo drugi profesionalni angažman u zrenjaninskom pozorištu, a rediteljka tekst ocenjuje kao vrlo duhovito pisan, urbani tekst o tipičnim ženskim i muškim greškama i očekuje da će publika dobro zabaviti. Predstava se pretpremijerno igra već večeras, na sceni "Todor Manojlović". Za sutra je predviđena premijera "B", a za subotu, 15. oktobar, premijera "A".
 
 
Tena Štivičić (Zagreb, 1977) diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (odsek: dramaturgija) 2001. godine. Magistrirala je na Goldsmiths koledžu u Londonu. Kao dramaturškinja radila je na projektima u kazalištima GDK Gavella, GK Trešnja, Mala scena i Kazalištu Ulysses. Kao dramatičarka debitovala je 1999. dramom „Nemreš pobjeć od nedjelje“ u režiji Tee Gjergjizi i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih. Drama je potom postavljena i u Mestnom gledališču u Sloveniji, u Raum Dreiunddreisigu u Švajcarskoj, beogradskom Ateljeu 212 u Srbiji, te u Ludens Teatru u Koprivnici. 
 
Predstava "Zla žena" koju je, po tekstu Jovana Sterije Popovića, režirao Egon Savin, nastavlja pozorišni život započet premijerom na samom kraju prethodne sezone. u predstavi igraju Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, Jovan Torački, Sanja Radišić, Dragomir Pešić i Miljan Vuković. Kroz ovaj klasik domaće književnosti, reditelj Savin otvorio je temu nasilja, koja je prisutna od Sterijinih do naših dana. Snažna i upečatljiva predstava obeležava i početak ove pozorišne sezone, a publika je može pogledati narednog četvrtka, 20. oktobra, na Velikoj sceni.  
 
 
Lutkarska scena zrenjaninskog pozorišta večeras će nastupiti na X Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Banja Luci. Tamošnja najmlađa publika biće u prilici da vidi predstavu "Guskalica", autora Jovana Carana.
 
Rezervacija karata za predstave, kao i dodatne informacije o repertoaru, mogu se dobiti na sajtu NP "Toša Jovanović" - www.tosajovanovic.org.rs