''Rafailo Banatski'' na festivalu duhovne muzike u Bugarskoj

Tradicionalni muzički festival duhovne muzike posvećen svetoj Petki Trnovskoj održan je i ove godine, deveti put po redu, u gradu Gabrovu u Bugarskoj, proteklog vikenda. Organizator ovog Festivala je Veliko-trnovska eparhija i Opština grada Gabrova. Ove godine je našu zemlju i Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljalo Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina. Pored mnogobrojnih bugarskih horova na festivalu je učestvovao i ruski hor "Soveršenstvo" iz Mitišta (Podmoskovska oblast).
 
 
U subotu, prve festivalske večeri, u hramu Svete Trojice, nakon večernjeg bogosluženja Mitropolit Velikotrnovski Gospodin Grigorije, koji je ujedno i predsednik organizacionog odbora ovog festivala,  otvorio je festival rekavši: "Blagodareći svetoj Petki trnovskoj, svetiteljki bugarskoj, srpskoj, rumunskoj i svepravoslavnoj, Crkva u Gabrovu svake godine pod svojom kupolom okuplja horove kako bi jednim ustima i jednim srcem svi slavili Boga. Duhovna muzika nama pomaže da ogrejemo svoja srca i da našu dušu ispuni mirom, ljubavlju i blagodarnošću prema Gospodu". 
 
 
Pored inostranih horova, prve večeri su nastupila dva sofijska hora, od kojih je jedan hor pri Sofijskoj Akademiji nauka, koji bi trebalo u decembru da bude gost zrenjaninskog hora, i hor "Ivan Spasov" iz Plovdiva. Ovo predivno veče završio je mitropolit Grigorije proiznošenjem mnogoljetstvija "za sve učesnike festivala, za sav bugarski, srpski i ruski narod i za svaku dušu kojoj je potrebna pomoć od Boga", a horovi su na svaku prozbu otpevavali "Mnogaja ljeta".
 
Druge večeri koncert je održan u Umetničkoj galeriji "Hristo Cokev" u Gabrovu uz učešće srpskog i ruskog hora a na kraju večeri je sofijski hor "Vasil Arnaudov" zajedno sa Gabrovskim kamernim orkestrom pod dirigentskom palicom profesora sofijske muzičke akademije gospođe Teodore Pavlovič izveo Misu Brevis od Bendžamina Britna.
 
      
 
Najveća duhovna radost za pevače hora "Prepodobni Rafailo Banatski" bio je, svakako, odlazak u Veliko Trnovo gde se 1236. godine, vraćajući se iz Svete zemlje, upokojio Sveti Sava. U crkvi Svetih 40 mučenika, na grobu gde je prvobitno Sava bio sahranjen, horisti su mu otpevali tropar.