Zrenjanin - grad pristupačan za sve

U organizaciji Centra za razvoj civilnog društva u Zrenjaninu, novosadskog centra "Živeti uspravno" i Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Zrenjanina danas je u sali mesne zajednice na Bagljašu održana obuka o pristupačnosti "Zrenjanin - grad pristupačan za sve", namenjena članovima Saveta i predstavnicima lokalne samouprave.
 
 
Prema rečima Miodraga Počuča, koordinatora programa za pristupačnost pri centru "Živeti uspravno", današnja obuka organizovana je s ciljem povećanja svesti donosioca odluka u lokalnoj samoupravi o tome šta je to pristupačnost, šta ona podrazumeva i zašto je važna njena primena.
- Želeli smo da ih podstaknemo da u svom radu primenjuju standarde pristupačnosti, jer su oni važni ne samo za osobe sa invaliditetom, već za sve građane, kao i da definišemo korake i pravac za rešavanje problema. Ti standardi omogućuju svakoj osobi da koristi bilo koji deo prostora okruženja u kojem živi, što je samo minimum, a dalje treba raditi na promeni svesti kojom mi projektujemo okruženje i na samom razmišljanju ljudi, kada je u pitanju invaliditet – rekao je Miodrag Počuč, objašnjavajući da je zakonska regulativa Republike Srbije, koja definiše ovu oblast, u velikoj meri zastarela i da je problem invaliditeta osobe svaljen na pojedinca, a društvo samim tim pokušava fizičkim putem da popravi razlike. On je istakao da je potrebno prihvatiti socijalan  model invalidnosti koji sagledava ljudski nedostatak kao problem društva i države, koji sa druge strane nisu stvorili iste uslove i mogućnosti da takvi ljudi mogu da funkcionišu u okruženju u kojem žive. 
 
      
 
Stevica Radu, predsednik Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Zrenjanina, ocenio je da će današnja obuka pomoći prisutnim predstavnicima javnih preduzeća i lokalne samouprave da implementiraju naučeno.
- Pre svega mislim da za to postoji prostor prilikom izrade planova za rekonstrukciju objekata samih preduzeća, kao i u planovima redovnog održavanja. Svesni smo činjenice da nove gradnje moraju odmah zadovoljiti principe pristupačnosti, ali na ovaj način bismo postigli postepeno rešavanje problema – rekao je Stevica Radu, koji se složio da bi se time poboljšao kvalitet života za preko 70 odsto građana Zrenjanina; kako za one sa nekim od oblika invaliditeta, tako i za starije sugrađane, decu i druge.
 
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, pohvalio je Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom zbog organizacije ovakvih edukativnih programa, koji će doprineti da grad Zrenjanin bude pristupačan za sve svoje građane. On je podsetio na otvorenost lokalne samouprave kada je reč o ovom problemu, istakavši da to nije problem koji se rešava za nekoliko meseci, te da je cilj da se u gradu kroz nekoliko godina u potpunosti počnu primenjivati standardi pristupačnosti.