"Eneregtska efikasnost - odgovornost prema budućnosti"

U sali Gradskog veća danas je održan Okrugli sto čija je tema bila "Eneregtska efikasnost - odgovornost prema budućnosti".
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov istakao je da je tema energetske efikasnosti ono o čemu će se mnogo govoriti u budućnosti i tema na kojoj će se morati mnogo toga uraditi.

 


-Zato smo danas i organizovali ovaj susret na kojem ćemo razgovarati o tome šta Zrenjanin želi da na tom polju uradi u narednom periodu. Zahvaljujući svojim aktivnostima Zrenjanin je uspeo da uđe u grupu gradova Evrope koji će se baviti energetskom efikasnošću do 2020. godine – rekao je gradonačelnik i podsetio da je nedavno u Briselu potpisao Povelju gradonačelnika koja obavezuje da u toku 2012. godine Zrenjanin sprovede akcioni plan, a do 2020. smanji emisiju štettnih gasova za 20 procenata.
-Radićemo i na polju obnovljivih izvora energije i na polju energetske efikasnosti, a planova za sledeću godinu već ima. Zrenjanin je bio pionir u ovim projektima, pre nekoliko godina urađeni su solarni kolektori u Opštoj bolnici "dr Đorđe Joanović" i Domu učenika "Angelina Kojić Gina". Planiramo postavljanje solarnih kolektora na staroj hali sportova i Rehabilitacionom centru Rusanda, kao i toplovodne pumpe u Osnovnoj školi "Jovan Cvijić" - rekao je Mihajlov.
Milan Čežek, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku istakao je da u svemu tome Zrenjanin ima veliku pomoć tog sekretarijata koje je učestvovalo u realizaciji projekata.

 


- Po novom Zakonu o energetici svaka lokalna samouprava mora da postavi menadžera za energetiku koji će se tom problematikom baviti. Voleo bih da Zrenjanin i u tome bude prvi i napravi energetsku strategiju, odnosno uštedu energije u svim svojim objektima i pokaže građanima na svom primeru kako to treba uraditi, jer, uštedom energije ostaje više para u budžetu. Nadam se da ćemo na ovom okruglom stolu pokrenuti inicijativu i da to zaživi u pravom smislu. Moram priznati da u Srbiji to slabo funskcioniše, ali mi smo sredina - pionir u mnogo čemu i nadam se da će ovo biti primer za celu Srbiju – istakao je Čežek.
O dosadašnjim iskustvima u Novom Sadu govorio je Feđa Fišol, pomoćnik direktora Agencije za energetsku efikasnost Grada Novog Sada, a učesnici su bili i stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
Okrugli sto održan je u organizaciji Grada Zrenjanina, a u saradnji sa Sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine Vlade Vojvodine. Medijski pokrovitelj je JP "Radio Zrenjanin" koji je i direktno prenosio raspravu.