NDI edukuje predstavnike lokalne samouprave

U organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) danas je u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu održana edukacija pod nazivom "Istraživanje potreba građana na lokalnom nivou radi poboljšanja lokalnih politika", namenjena predstavnicima lokalne samouprave, a s ciljem uspostavljanja direktnije saradnje između građana i institucija lokalne samouprave.
 
     
 
Lidija Prokić, viša menadžerka u NDI, podsetila je da je ovo neprofitna organizacija, koja radi u 60-ak zemalja koje su u procesu tranzcije, a da u Srbiji postoji od 1997. godine.
- Od tada sarađujemo sa institucijama, organizacijama civilnog društva i političkim partijama na uspostavljanju efikasnije komunikacije sa građanima. Tako je i današnja edukacija deo projekta podrške pet opština, odnosno gradova u Srbiji i biće održana u Novom Sadu, Zrenjaninu, Dimitrovgradu, Vračaru i Paraćinu, a cilj je da pomognemo uspostavljanje direktnije saradnje između građana i institucija lokalne samouprave, posebno kada je u pitanju uključivanje građana u proces kreiranja lokalnog budžeta i lokalnih politika, kao i kada je u pitanju komunikacija i ostvarivanje potreba manjinskih i marginalizovanih grupa na lokalnom nivou – rekla je Lidija Prokić, dodajući da je tema, koja obuhvata istraživanje potreba građana na lokalnom nivou u cilju poboljšanja lokalnih politika, samo jedna u nizu onih koje će biti obuhvaćene saradnjom, u okviru koje će se predstaviti značaj komunikacije s građanima i  primeri dobre prakse, kao i zajednička korist koju iz ovog procesa imaju i lokalne samouprave i građani.
 
      
 
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, koji je otvorio ovaj skup, zahvalio je predstavnicima Nacionalnog demokratskog instituta na uspešnoj saradnji sa lokalnom samoupravom Zrenjanina i važnim iskustvima, koja su primenjiva u praksi i pomažu sredinama kao što je ova da prebrode tranzicioni period.