Gradonačelnik uručio studentima i srednjoškolcima ugovore o stipendiranju

Na svečanosti održanoj u Gradskoj kući, danas je gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov uručio ugovore o stipendiranju najboljim studentima i učenicima srednjih škola koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Zrenjanina. To pravo je, za školsku 2011/12 godinu, steklo 83 studenta i studentkinja i 6 učenika i učenica koji su konkurisali za stipendiju. Oni će, u devet mesečnih rata, primati po 8.600 dinara (studenti), odnosno po 4.000 dinara (učenici), i za tu namenu iz gradskog budžeta opredeljeno je 10 miliona dinara. Svečanosti su prisustvovale i članice Komisije za dodelu stipendija - pomoćnica gradonačelnika Zorica Denda, zamenica načelnice Gradske uprave Jasmina Malinić i načelnica Odeljenja za poslove finansija i računovodstva Euđenija Besu. 
 
             
 
     
 
Obraćajući se prisutnim stipendistima, gradonačelnik Mihajlov je istakao da su oni najbolji među najboljima, poželeo im uspeha u daljem školovanju, pozvao da se, po završenom školovanju, vrate u svoj grad i doprinesu njegovom razvoju i poručio da je znanje kapital koji im niko ne može oduzeti.  

      
 
Novina je što su stipendije ravnomerno raspodeljene studentima prirodno-matematičkih nauka, tehničko-tehnoloških nauka, društveno-humanističkih nauka, medicinskih nauka i akademija umetnosti. Pravo na stipendiju stekli su studenti druge ili viših godina studija koji su na budžetu Srbije, a imaju prosek ocena iznad devet. Takođe, uslov je bio i da su položili sve ispite, da nisu ponovili nijednu godinu, kao i da nisu stariji od 25 godina, dok je za studente na master, specijalističkim ili doktorskim studijama poseban uslov da nisu navršili 27 godina. 

     
 
Uslov za učenike bio je da pohađaju drugi ili viši razred, da su tokom srednjoškolskog obrazovanja ostvarili odličan uspeh i da su u prethodnoj školskoj godini osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
 
Grad Zrenjanin izdvojio je iz budžeta i dva miliona dinara za stručno usavršavanje i specijalizaciju akademaca.
 
Briga o učeničkom i studentskom standardu poverena je republičkom Ministarstvu prosvete, ali lokalna samouprava u Zrenjaninu, iako bez zakonske obaveze, niz godina unazad izdvaja značajna sredstva za ovu namenu. Međutim, zbog promene Zakona o učeničkom i studentskom standardu (član 10 i član 11), kojim se reguliše ovo pitanje, studenti ove godine ne mogu da ostvare pravo i na stipendiju iz Grada i iz Republike.
 
Tim povodom, gradonačelnik Mihajlov je nedavno saopštio je da je, u ovom trenutku, stipendija Grada Zrenjanina viša od stipendije koju dodeljuje Republika Srbija i da su studenti blagovremeno obavešteni o mogućnosti da se opredele koju će stipendiju primati, ukoliko ispunjavaju kriterijume.