KUD ''Šandor Petefi'' - uz aktivnosti i rešavanje problema

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i član Gradskog veća Vaš Tibor posetili su danas Kulturno-umetničko društvo "Šandor Petefi" u Mužlji. Tom prilikom Marton i Vaš su s predstavnicima "Petefija" razgovarali o aktuelnostima u ovom društvu, ali i o problemima u njegovom funkcionisanju, naročito izraženim posle nedavne havarije u sistemu grejanja i nemogućnosti da se koristi velika sala u kojoj se održava najviše programa. 
 
     
 
Aleksandar Marton naglasio je značaj postojanja i rada ne samo ovog, već svih društva koja okupljaju pripadnike manjinskih naroda.
- Mužljanski "Petefi" jedno je od najuspešnijih kulturno-umetničkih društva na teritoriji Grada Zrenjanina, koje pokazuje da se može voditi računa i o baštini nacionalnih zajednica i da je to sasvim normalno u ovoj državi. Mi u lokalnoj vlasti stalno naglašavamo da želimo dobrosusedske odnose i da u Zrenjaninu nikada nije bilo važno ko kakvo ime nosi, ko u koju crkvu ide ili ne ide, jednostavno, to je način života na ovim prostorima i u ovom gradu. Došli smo ovde i da bi razgovarali o problemima i mogućnostima za njihovo rešavanje – istakao je predsednik zrenjaninske Skupštine.
 
 
Član gradskog veća Vaš Tibor, koji je i svojim ličnim angažovanjem u prethodnom periodu doprineo uspehu u radu "Petefija", takođe je istakao značaj ovakvih društva u nacionalno heterogenoj zajednici, koji je u prigradskim i seoskim sredinama još veći.
-  KUD "Šandor Petefi" jedan je od nosilaca kulturnih aktivnosti mađarske nacionalne zajednice u regionu, a sličan je slučaj i sa društvima koja okupljaju pripadnih drugih nacionalnosti. Moraju se stoga naći neka sistemska rešenja i što se tiče položaja društva i njihovog finansiranja. Grad Zrenjanin je, nakon više godina, raspisao konkurs za finansiranje programskih aktivnosti kulturno-umetničkih društva. 

 
 
On je dodao da se rad kulturno-umetničkih društva mora posmatrati s više aspekata.
- Osim rada na očuvanju kulturne baštine, u njima se okuplja veliki broj mladih, kojima je to, naročito u seoskim sredinama, često jedina mogućnost za zabavu, druženje i izlaske. Ako to uzmemo u obzir, ova društva imaju znatno veći značaj nego što im se pridaje u urbanijim sredinama. Lokalna samouprava će i dalje podržavati njihov rad – zaključio je Vaš Tibor. 
 
Predsednica KUD "Šandor Petefi" Olah Vencel Erika rekla je da je havarija u sistemu grejanja poremetila rad društva i da su morale da se odlože sve planirane manifestacije. 
- Nažalost, sve se to desilo zbog finansijske nemogućnosti da se održava grejanje. Rad društva uspevamo da organizujemo zahvaljujući konkursima, civilnim organizacijama koje nam pritiču u pomoć, ličnim angažovanjem naših članova, a puno nam znači i podrška lokalne samouprave – istakla je Olah Vencel Erika.