Međunarodni dan maternjeg jezika

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se danas obeležava širom sveta, Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, podseća na značaj zaštite jezičkih raznolikosti i kulture, kao i na zaštitu nematerijalnog nasleđa. 
 
"Jezik i jezička kultura su važne karakteristike nacionalnog identiteta svakog naroda, bilo da se radi o Srbima, Mađarima, Slovacima, Rumunima ili nekoj drugoj nacionalnoj zajednici. Jezici čine specifičnost građanki i građana Srbije i Vojvodine, posebno gradova kao što je Zrenjanin, u kojem su u upotrebi četiri jezika, i u kojem živi više od dvadeset naroda. Želim na današnji dan da podsetim sve građanke i građane Zrenjanina da je pravo na upotrebu maternjeg jezika u privatnom i javnom životu neotuđivo pravo svakog pripadnika nacionalnih zajednica koje vekovima egzistiraju u ovoj sredini, jer je očuvanje njihovog jezika očuvanje i njihovog identiteta. U svetu danas egzistira oko 6000 jezika, ali, nažalost, procene govore da bi čak polovina njih mogla izumreti do kraja ovog veka. Upravo iz razloga očuvanja takvog bogatstva i ukazivanja na mogućnost njegovog nestanka, obeležavamo ovaj dan" – navodi Aleksandar Marton.
 
Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen je u znak sećanja na događaj u Pakistanu, 1952. godine. Pošto je Mohamed Ali Džinah, guverner Pakistana, proglasio Urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana, narod Istočnog Pakistana (danas Bangladeša), čiji je maternji jezik Bengali, počeo je protestovati protiv ove odluke. Studenti su 21. februara organizovali masovne mirne proteste protiv ove odluke. Policija je, međutim, otvorila vatru, usmrtivši pritom više studenata.