Saopštenje povodom Dana državnosti Republike Srbije

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, povodom Dana državnosti Srbije, koji se obeležava 15. februara, podseća da je to i dan koji simbolizuje donošenje prvog Ustava Srbije.
 
"Sretenjski ustav bio je ispred svoga vremena i predstavlja prvi ustav moderne Srbije, donet u doba kada je Srbija bila vazalna kneževina Otomanskog carstva. Po prvi put je u sistem vlasti uveo i Narodnu skupštinu, kao predstavničko telo naroda, s namerom da se ograniči autokratska vlast kneza. Bez obzira na ograničenja koja je imao, značaj Sretenjskog ustava bio je upravo u težnjama ka demokratskim promenama, zaštiti građanskih prava, i približavanju evropskim vrednostima, što su i danas neki od osnovnih ciljeva Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji. On nas podseća da su značaj osnovnih postulata demokratske, evropske i pravne države prepoznali naši preci, a da je na nama da ta dostignuća nastavljamo da razvijamo."
 
Podsećamo, Sretenjski ustav je donet 1835. godine u Kragujevcu. Velike sile Turska, Austrija i Rusija smatrale su da je ovaj pravni akt bio suviše liberalan, zbog čega je vrlo brzo i opozvan. Propisivao je, između ostalog, neprikosnovenost ličnosti, pravo na zakonito suđenje, slobodu kretanja, srpski jezik kao službeni jezik, zabranio je kuluk i proglasio slobodu raspolaganja zemljom.