Završen projekat ''Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu''

U Novom Bečeju juče je održana prva od četiri konferencije povodom završetka projekta "Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu", realizovanog u okviru Exchange 3 programa u Gradu Zrenjaninu i partnerskim opštinama Novi Bečej, Žitište i Nova Crnja. 
 
Nakon što je prisutne pozdravio predsednik novobečejske opštine Milivoj Vrebalov, o samom projektu i njegovom delu vezanom za Novi Bečej govorili su Miodrag Bogunović, načelnik Odeljenja za IKT Gradske uprave Zrenjanin i koordinator Radne grupe projekta, Dragan Radaković, rukovodilac sektora za projekte i informacione tehnologije Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat i Tomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej. 
 
      
 
Tom prilikom istaknuto je  da GIS – Geografski informacioni sistem -  predstavlja sistem za prikupljanje, obradu, analizu i prikazivanje prostornih i drugih podataka, vezanih za urbanizam i uređenje prostora, građevinsko zemljište, komunalnu infrastrukturu, životnu sredinu i druge aspekte života i rada jednog grada ili opštine, a koji su ranije bili čuvani u analognom - papirnom i digitalnom obliku. Platforma za budući razvoj GIS-а je ostvarena time što je formiran zajednički informacioni sistem na nivou lokalne samouprave u Zrenjaninu. GIS centar je formiran unutar organizacione strukture gradske uprave, u prostorijama Odeljenja za informacione i komunikacione tehnologije, a u okviru projekta zvršeno je povezivanje Internet vezom sa GIS centrom 9 članova sistema (3 partnerske opštine, 5 lokalnih javnih preduzeća i jedne ustanove u Zrenjaninu).
 
U svakoj opštini razvijene su različite pilot aplikacije, koje su izabrane na osnovu prethodne identifikacije mogućih tema prihvatljivih za realizaciju u vezi sa aktuelnim lokalnim kapacitetima. U opštini Novi Bečej razvijena je aplikacija za podršku turizmu. Osnovni preduslov za izradu aplikacije je bilo formiranje početne baze podataka koju čine objekti turizma i kulture u gradskom jezgru Novog Bečeja. Na osnovu definisanih područja i zanimljivih lokacija od turističkog interesa i određivanja tipova i atributa dostupnih kulturnih i drugih objekata, obavljeno je snimanje na terenu pomoću GPS uređaja. Prikupljeni digitalni podaci su zatim uneti u GIS bazu turizma i izvršeno njihovo povezivanje linkovima sa WebGIS serverom. Aplikacija će biti dostupna na veb-sajtu opštine i biće dalje unapređivana, s višestrukim mogućnostima primene u praksi.
 
      
 
Projekat "Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu" realizovan u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Žitištu i Novoj Crnji, uz učešće Grada Subotice, koji je finansiran od strane delegacije Evropske unije u Republici Srbiji započet je 18. septembra 2010. godine, a završava se 17. marta 2012. godine. Potpisivanjem Međuopštinskog sporazuma o saradnji na razvoju GlS-a, Grad Zrenjanin i partnerske opštine potvrdili su spremnost i zajednički interes da održavaju i jačaju svoje međusobne veze u narednom periodu, čime daju dobar primer regionalne saradnje drugim gradovima i opštinama u Srbiji.
 
Ukupna vrednost projekta iznosi 309.188,08 evra, pri čemu finansiranje od EU iznosi 264.108,46 evra, a partnerskih opština 45.079,62 evra.
 
Nakon jučerašnjeg skupa u Novom Bečeju predviđeno je održavanje sličnih konferencija u Žitištu, 6. marta, Novoj Crnji, 7. marta i Zrenjaninu, 14. marta, što će, ujedno, predstavljati i završnu konferenciju projekta.