Kandidatura Srbije za članstvo u EU šansa i za razvoj Zrenjanina

Nakon što su šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU sinoć u Briselu doneli odluku da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, danas su se oglasili i čelnici Grada Zrenjanina, jedinstvenom ocenom da je šansa koja je pružena Srbiji istovremeno i šansa za razvoj Grada Zrenjanina.
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, u izjavi datoj predstavnicima medija, navodi da je dobijanje statusa kandidata jedan od najznačajnijih koraka ka samom članstvu u Evropskoj uniji i da se sada nalazimo "na stepeniku sa kog više ne može nazad".
- Moram da istaknem da smo ovaj status stekli u jednom od najtežih i najzahtevnijih perioda u modernoj srpskoj istoriji. Ovim smo stekli ugled i među investitorima, jer više nismo na karti Evrope obeleženi kao nestabilno i turbulentno područje. Sada nam se otvaraju mogućnosti za privlačenje oko 300 miliona evra iz različitih evropskih fondova, što će, ako budemo vredni, iskoristiti i država i lokalne samouprave i nevladine organizacije i građani. Ulagaćemo u poljoprivredu, infrastrukturu, energetiku i sigurno je da ima volje, kapaciteta, ali i kadrova koji mogu dalje da iznesu ovaj put, sve do punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji – rekao je gradonačelnik Mihajlov.
 
Pozdravljajući vesti iz Brisela i čestitajući građankama i građanima Zrenjanina, Vojvodine i Srbije na dobijanju statusa kandidata za članstvo naše zemlje u EU, predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton podseća da je pokojni premijer Zoran Đinđić još 2000. godine trasirao taj put i da, iako smo to očekivali ranije, Srbija sada definitivno ulazi u porodicu evropskih naroda.
- Status kandidata automatski znači da smo postali nepunopravni članovi Evropske unije, praktično, zastava EU je sada i zastava Srbije, uz našu zastavu i mi sve vrednosti Srbije treba sada da uključimo u Evropsku uniju, da zajedno s ostalim evropskim narodima gradimo mirnu i perspektivnu Evropu. Za Zrenjanin je ovo takođe sjajna vest i od nas zavisi koliko ćemo i kako iskoristiti evropske fondove koji će sada biti znatno viši, a od Vlade Republike Srbije se očekuje da što pre započne pregovore oko ulaska u EU i da, otprilike kao Hrvatska, nakon 5-6 godina postanemo i zvanični članovi Evropske unije – rekao je Aleksandar Marton.
 
Srbiju, nakon sticanja statusa kandidata, očekuju pripreme za prevazilaženje naredne stepenice u procesu evrointegracija - dobijanje datuma početka pregovora o članstvu, čime će, kako su u više navrata isticali političari u Beogradu, njen put ka EU postati neopoziv.