Покушај проналаска решења за „Банат - семе“

У среду је у сали Градског већа градоначелник Зрењанина др Милета Михајлов организовао састанак за проналажење решења за зрењанинску компанију „Банат-семе“, јер је, како је рекао, од великог значаја. То је, каже, у интересу Града, а посебно је важно због радних места.
- Ми смо високо пољопривредно подручје и „Банат семе“ не заслужује да оде у банкрот и да више не постоји. Ово је прилика да заједно учинимо нешто - рекао је градоначелник.

 

О могућим опцијама разговарали су представници овог предузећа, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, директор Института за ратарство и повртарство из Новог Сада Борислав Кобиљски, као и локални пољопривредници, компаније и представници синдиката.

 

 

Васин је истакао да, уколико се не нађе решење, банкрот је неизбежан, али заједничким напорима јавног и приватног сектора, тј. института и власника земљишта, ова компанија се може спасити.

 

То би био, како је рекао, први такав случај у Србији.

 

Заправо, идеја је да се Институт ангажује за подршку производњи "Банат семе"-на, али за даљу реализацију плана потребно је покренути производњу семена која укључује локалне пољопривредне произвођаче.

 

Мишљење произвођача је позитивно и они су вољни да раде са институтом којем верују.

 

Васин је објаснио да је рок за доношење одлука продужен за 60 дана и да су опције или банкрот или реорганизација.
- Највећи поверилац је Развојна банка Војводине, план реоганизације треба да поднесе ако је то опција, а до сада се томе нико није успротивио - рекао је Васин.

 

"Банат сема" је у стечају од прошлог новембра, а стечајни поступак је покренут на предлог Развојне банке Војводине, јер је рачун блокиран 31. октобра, јер није извршило финансијске обавезе 558 дана у износу од 203,2 милиона динара .