Belgijska kompanija ''Elektravinds'' gradiće solarni park u zrenjaninu

U partnerstvu sa Gradom Zrenjaninom, belgijska kompanija "Elektravinds" (Electrawinds) planira izgradnju solarnog parka instalisane snage 10 megavata, a vrednost investicije je 20 miliona evra.
 
Ovo je danas izjavio gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, naglasivši da je Grad Zrenjanin jedan od pionira u razvoju obnovljivih vidova energije, te da je još 2009. godine u Opštoj bolnici "Dr Đorđe Joanović" postavljeno najveće solarno postrojenje u Srbiji, sa 200 solarnih kolektora na površi od 400 kvadratnih metara.
- Ponuđeno nam je nekoliko potencijalnih lokacija za solarne parkove na teritoriji Grada – rekao je menadžer "Elektravindsa" Branko Kurilić na konferenciji za novinare. - Jedna je u predgrađu Zrenjanina, u industrijskoj zoni prema Elemiru, a druga u blizini Perleza. Razvojni tim naše kompanije, koja broji preko tri stotine zaposlenih, u ovom trenutku radi na investicionom planu.
 
 
Po rečima Kurta Derjua (Derieuw), menadžera ove kompanije za područje Srbije, u ovom trenutku u našoj zemlji "Elektravinds" realizuje dve velike investicije. Jedna je u južnom Banatu, gde se, u okolini Alibunara, gradi vetropark veličine 50 megavata, čija je vrednost preko sto miliona evra. Druga je u Inđiji, gde je u toku izgradnja postrojenja za preradu biomase, odnosno klaničnog otpada, kapaciteta 150 hiljada tona godišnje, a vrednost ove investicije iznosi preko 21 milion evra.
 
Kompanija "Elektravinds" osnovana je 1998. godine u Ostendeu, u severnoj Belgiji. Aktivna je u dvanaest zemalja, a ukupni kapaciteti njenih postrojenja početkom ove godine iznosili su 280 megavata instalisane snage.