Борба против корупције и дискриминације је неопходна

Поводом Међународног дана сузбијања расне дискриминације, у Градској кући се одржава јавна настава за ученике зрењанинске Гимназије и Економско-трговинске школе „Јован Трајковић“. Заменица омбудсмана Ирена Тапавички разговарала је с њима о дечијим правима и равноправности сполова, као и Александар Мартон, председник Скупштине града.

 

      

 

Према њима, питање расизма је важно јер је то један од облика дискриминације и нетолеранције. Такође, деца морају бити свесна својих права и права других. Свака особа има право да буде једнака, без обзира на боју коже, религију, националност, пол, економски статус, али са друге стране свака особа мора поштовати иста права. То је уједно и одлична прилика да се тинејџери информишу о Нацрту верзије Закона о дечјим правима и Декларацији о дечијим правима.

 

      

 

Александар Мартон, председник Скупштине града подсећа да још увек постоје рефлексије национализма и фашизма, чак 67 година од победе над њима. Ово укључује расизам, али такво понашање није кажњавано на правилан начин, па су чести инциденти у вези са тим питањем, генерално, не само у Србији. На Балкану можда нема толико изворног дубоког коренског расизма, јер нема припадника других раса, али младе људе треба информисати, подучавати и одгајати на начин добрих рационалних односа.

 

Добар пример за ово је прва јавна лекција о холокаусту коју је одржала зрењанинска Гимназија а Уставни суд Републике Србије требало би да забрани све крајње десничарске, фашистичке, расистичке, националистичке групе и спрече идеализацију неких појединаца који воде такве групе.