Potpisan Ugovor o izgradnji fabrike vode

Direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Milorad Bjelogrlić i Ralf Šreder, generalni direktor austrijsko - nemačke kompanije WTE Wassertechnik potpisali su danas u Velikoj Sali Grdaske kuće Ugovor za izgradnju, projektovanje i izvođenje, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu. Taj ugovor vredan je 25,6 miliona evra.
Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov kaže da je potpisivanje ugovora istorijski trenutak za Zrenajnin budući da je voda za piće, po nalogu sanitarne inspekcije zabranjena već sedam godina.
 
 
Kako je naveo, potpisivanje Ugovora usledilo je nakon dve godine intenzivnog rada na istraživanju novih tehnologija i proučavanju kapaciteta potencijalnih investitora.
–Današnji potpisi na Ugovoru i obaveze koje ti potpisi podrazumevaju, dokazuju da smo, ono što smo obećali, ozbiljno shvatili i da smo, kao odgovorna vlast, to i ispunili. Voda je skup resurs i nema je dovoljno u svetu, ali pravo na zdravu vodu je i, rekao bih, osnovno ljudsko pravo, koje ne sme biti dovedeno u pitanje u Evropi, u XXI veku. Kao lekar, posebno sam ponosan na to što sam uspeo kao gradonačelnik da, u vreme svog mandata, zajedno sa kolegama, rešim ovaj, u osnovi, ozbiljan zdravstveni problem. Nadam se da će primer saradnje Zrenjanina sa komapnijom WTE Wassertechnik biti uzor i drugim gradovima Vojvodine koji imaju slične probleme i da će, po ugledu na nas, i oni krenuti u rešavanje ovog problema – rekao je gradonačelnik Mihajlov. 
 
 
Obraćajući se prisutnima, Ralf Šreder je istakao da je ta firma upoznata sa velikim problemom pijaće vode u Zrenajninu, koji će izgradnjom postrojenja za prečišćavanje biti i rešen.
- Ovo je pravi izazov za nas, i zajednički ćemo sa Vodovodom i kanalizacijom ući na taj put, a za tri godine zajedno stići tamo gde treba, i otvoriti fabriku vode. Sledeći naš korak jeste da ćemo sa Vodovodom i kanalizacijom napraviti pilot program kako bismo mogli parametre koji su dati tenderom staviti na raspolaganje gradu Zrenjaninu – rekao je Šreder.
Prema njegovim rečima, WTA – grupa poseduje na osnovu izgradnje i upravljanja sa niz sličnih postrojenja za prečišćavanje pijaće vode i otpadnih voda u Zagrebu, Beču i Moskvi i veliko iskustvo u realizaciji velikih vodoprivrednih projekat.
 
 
Direktor Vodovoda kaže da će građani realizacijom projekta dobiti pitku vodu, koja će svojim kvalitetom zadovoljavati sve evropske standarde, a kada je reč o ceni vode to zavisi od, kako je naveo, više elemenata.
- Cena prerade vode biće od 0,27 do 0,34 evro centa, kakva će cena vode biti dalje zavisi od politike koja se bude vodila. Koliko pokrajinska i republička Vlada bude učestvovala u izgradnji postrojenja utoliko ćemo stvoriti mogućnost za nižu cenu pijaće vode. Ono što je sigurno, jeste da će ta voda biti jeftinija od one koju Zrenjaninci sada kupuju u balonima - rekao je novinarima nakon potpisivanja ugovora Bjelogrlić.
 
 
Potpisivanju je prisustvovao i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je naveo da projekat ima višestruk značaj, najpre, on će obezbediti kvalitetnu, čistu pijaću vodu, a drugo što će Zrenjanin činiti atraktivnijim za strane i domaće investitore kojima voda ulazi u strukturu proizvoda.
- Ovaj projekat može biti model za sve druge sredine u Vojvodini koje imaju sličan problem sa strukturom pijaće vode - rekao je Pajtić napominjući postoje mogućnosti da deo sredstava za te namene bude uplaćen i iz evropskih fondova.  
Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i ambasador Republike Austrije Klemens Koja. Ova investicija austrijske kompanije WTE Wassertechnik, ocenjeno je danas, biće dobar uvod u buduću ekonomsku saradnju austrijskih kompanija i Grada Zrenjanina.