Rehabilitacija i modernizacija toplana

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković uručio je danas ugovore predstavnicima 18 gradova i opština, među kojima je i Grad Zrenjanin, o početku realizacije sistema daljinskog grejanja, koji se provodi sa Vladom Nemačke. 
U ime Grada Zrenjanina ugovore su potpisali gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihjlov i direktror "Gradske toplane", Vladimir Tešić.
- Grad Zrenjanin je pre dve godine uložio znatna sredstva i uložio novu kotlarnicu i na taj način smo obezbedili sigurno grejanje za sve naše sugrađane. Potpisivanjem ovog kredita mi idemo korak dalje a to je gradnja mgistralnog toplovoda. Gradnja će početi sledeće godine i očekujemo da će taj posao biti završen za godinu ili dve i za narednih trideset godina obezbediti sigurno grejanje za sve korisnike – rekao je Mihajlov.
 
 
Tečić je podsetio da je trećom fazom projekta urađena kotlarnica, a da će sada biti urađen deo distributivne mreže daljinskog grejanja.
-Kotlanica se već pokazala kao opravdana investicija jer je su troškovi proizvodnje daleko manji. U četvrtoj fazi, koja je naš naredni posao saniračemo distributivnu mrežu, a to je neophodno jer gubici u toj mreži iznose četrnaest odsto, a to kada se prevede na gas iznosi oko dva miliona kubika gasa koji ne ode u stanove već u nepovrat. Sredstva koja dobijamo od KfW, takozvani povlašćeni kredit utrošićemo za sanaciju magistralnog vrelovoda i u manjemdelu za opravke koje su najkritičnije – objasnio je Tešić.
 
 
Na svečanoj ceremoniji u Vladi Srbije, Cvetković je rekao da je četvrtom fazom tog programa, za koji su vlade Srbije i Nemačke i Nemačka razvoja banka (KFV) obezbedili 56,25 miliona evra, obuhvaćeno 20 opština i gradova, dodajući da će Niš i Kraljevo
biti ukjučeni kada u skupštima donesu potrebne odluke.
Srpski premijer je naveo da je Nemačka razvoja banka (KFV) obezbedila zajam od 47 miliona evra za program obnavljanja toplana, a da će Vlada Srbije taj posao sufinasirati sa 9,25 miliona evra.
On je istakao da su uslovi kredita povoljni i da je godišnja kamata fiksna i da iznosi 2,5 odsto, da je zajam na 12 godina sa počekom od četiri godine. Povoljne kamate je, kako je saopšteno, omogućila Vlada Nemačke koja je KFV-u dala garanciju za zajam.
 
 
Ugovore, kojim je na lokalnu samoupravu prenet 51 milion evra, danas su dobili i predstavnici Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Šapca, Čačka, Valjeva, Kruševca, Pirota, Bora, Leskovca, Trstenika, Jagodine, Novog Pazara, Knjaževca, Rume, Bačke Palanke i
Negotina.
Cvetković je istakao da se nakon završetka četvrte faze očekuje da milion građana Srbije dobije poboljšano grejanje i da je taj projekat započet da bi se rešio problem tehničkih kapaciteta toplana, smanjila emisija štetnih gasova i veliki gubitak toplotne energije, ističući da je predračunska vrednost prethodne tri faze bila 63 miliona evra.
Zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji Hans Ulrih Zidbek (Hans Ulrich Suedbeck) ocenio je da je program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji naročito dobar primer uspešne saradnje.
Direktor kancelarije KFV u Srbiji Jirgen Velšof (Juergen Welsch) je podsetio da su Vlada Srbije i ta banka ugovor o četvrtoj fazi obnavljanja daljinskog greanja potpisali u septembru 2011. godine.
Navodeći da inženjeri od januara rade na pripremi planova, on je rekao da će tenderi za poslove biti objavljeni na jesen, a da će radovi na sistemu daljinskog grejanja početi idućeg proleća.