Студија о развоју аеродрома Ечка

Прошле суботе професори Саобраћајног факултета из Београда представили су „Студију изводљивости коришћења транспортних авиона на аеродрому Ечка“ која, према речима градоначелника др Милете Михајлова, представља идејни пројекат развоја аеродрома Зрењанин и могућности које он нуди, као и перспективе даљег развоја. Како Михајлов каже - могућности овог аеродрома су велике, али ми бисмо били задовољни великим спортско-туристичким центром, да на аеродрому организујемо програме заједно са Градом и спортистима, а будућност ће рећи о каквом аеродрому би требало да буде, робни, путнички.

 

 

Јагош Бановић из Аеро Клуба Зрењанин каже да је овај клуб један од најугледнијих у земљи и да им је циљ да заједно са Градом и Аеродромом Ечка раде на развоју спорта и туристичког летења. Циљ је пратити европски тренд популаризације овог спорта повећањем капацитета овог аеродрома у корист града.

 

Представљајући студију, Петар Милосављевић, доцент Саобраћајно-саобраћајног факултета, наводи да је циљ града Зрењанина да унапреди спортску, ваздушну, једриличарску и пољопривредну авијацију на садашњем аеродрому у комерцијални ваздушни занат, пре свега, пословним авионима, што би омогућило лакши приступ страним инвеститорима.

 

 

То је био први елемент поменуте Студије, али, према Милосављевићу, имали су врло деликатан приступ апсолутној употреби и развоју комерцијалног ваздухопловства за путнике, у потпуности свесни близине аеродрома Београд и Темишвар. Ипак, закључак је био да ће за неких 8 година критични број путника довести до потребе за развојем, укључујући привремену царину, полицијску управу и фитопатолошку контролу. Природно, ови елементи требали би бити у складу са будућом развојном стратегијом ЕУ и југоисточне Европе.