Изјава о сарадњи региона Храдец Кралове и Баната

Данас је у Влади Војводине у Новом Саду заменик градоначелника Зрењанина Горан Каурић у име града Зрењанина потписао Декларацију о сарадњи у јавној администрацији, привреди, образовању и иновацијама између региона Храдец Кралове у Чешкoj и регионa Банат. Овај стратешки документ потписали су покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин и шеф регије Храдец Кралове, Лубомир Франц, а осим града Зрењанина, документ су потписали председници банатских општина Житиште и Бела Црква, Драган Миленковић и Жељко Црногорац, представници Новог Сада и Универзитета Храдец Кралове, продекани Павле Секеруш и Антоњин Слаби, као и директорка Регионалне агенције за социјални економски развој Баната из Зрењанина, Ирена Живковић .

 

        

 

Заменик амбасадора Чешке Републике у Србији Јосеф Брож присуствовао је службеном потписивању Декларације која ће омогућити размену искустава у пословима јавне управе и рад на заједничким међународним пројектима у складу са политиком ЕУ. Што се тиче образовања, очекује се директна сарадња школа и универзитета са студијским посетама, стручном праксом, учењем језика итд., А у погледу иновативног предузетништва подршка у стварању повољних услова за развој економије, размене знања и заједничког развоја и рад компанија и научноистраживачког сектора.

 

     

 

Сви присутни представници сложили су се да је Декларација само први корак нових облика сарадње у развоју традиционално добрих односа двеју земаља, уз снажну подршку Чешке Републике у приступању чланству Србије у ЕУ.