Јубиларна седница Савета за мултиетничке односе

Јубиларну седницу Савета за мултиетничке односе града Зрењанина отворио је председник Војин Динику, који је истакао да је најважнији циљ у протеклој години био праћење свих питања важних за овај град.

 

- Било је мањих инцидената и увек смо их заједно са председником Градске скупштине критиковали тражећи толеранцију и преузимање одговорности. Прошле године је био попис становништва, а сада очекујемо резултате који се тичу етничких група у Зрењанину - рекао је Војин Динику, подсећајући да су и он и Александар Мартон тражили од ромске заједнице да именује свог представника у Савету.

 

- Данас радимо исто. Желели бисмо да имамо представника ромске заједнице како бисмо чули за њихове проблеме и будуће планове - додао је Динику.

 

      

 

Александар Мартон, председник Скупштине града Зрењанина, похвалио је рад Савета током прошле године, подсећајући да је Зрењанин међу малим бројем градова са дугом скупштинском традицијом и препознавањем интереса свих етничких заједница.

 

 

- Ова Скупштина је побољшала свој рад у вези са етничким заједницама, јер према закону, заједнице са процентом становништва испод 1%, односно испод 1300 чланова, немају право учешћа у раду и активностима Савета, али Скупштина Зрењанина одлучила је да све етничке заједнице које имају 30 и више чланова могу учествовати у раду Савета, али без права гласа - рекао је Александар Мартон, закључујући да је на свакој локалној влади да подржи да свака етничка мањина  буде саставни део заједнице , јер оне обухватају око 40 хиљада људи, а Зрењанин је град свих својих становника.