Nagrada Fonda ''Todor Manojlović'' dodeljena Saši Rakeziću - Aleksandru Zografu

Saši Rakeziću, strip crtaču iz Pančeva, u petak je, u Gradskoj kući Zrenjanina, svečano dodeljena nagrada Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet. 
 
 
 
Nagrada, koju je ovogodišnjem laureatu dodelio Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, sastoji se iz novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige dobitnika u ediciji "Feniks" Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu.
 
      
 
Saša Rakezić, alijas Aleksandar Zograf, koji objavljuje stripove od 1986. godine u raznim časopisima, istakao je svoje zadovoljstvo činjenicom da neko, ko se bavi stripom, na kraju bude prepoznat kao dobitnik nagrade koja se dodeljuje za različite discipline umetnosti.
- Todora Manojlovića smatram za pretka svega onoga čime se bavi generacija ili krug ljudi kojima pripadam; za čoveka koji je pokušavao da bude u toku sa svojim vremenom, koji se interesovao za kretanje umetnosti u svetu i različite umetničke discipline. Strip je kreativna delatnost, koja u sebi spaja i reč i crtež. Postoji puno elemenata koji ga uvrštavaju u vizuelne umetnosti, ali i literaturu, te se stoga ja bavim nečim što je mnogo šire. On je deo mog života i ja ga ne razdvajam od svakodnevnice – rekao je ovogodišnji dobitnik nagrade Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet.
 
 
Vladislava Gordić Petković, predsednica Upravnog odbora Fonda, podsetila je da je ova nagrada unikatna i na našem prostoru i u regionu, zbog toga što se ona ne dodeljuje za precizno definisanu umetničku disciplinu, nego za senzibilitet, koji teži stapanju različitih žanrova i načina izražavanja.
- Todor Manojlović je bio ličnost izuzetnog obrazovanja, koja se nije zaustavljala i ograničavala na jedan žanr. Svi znamo da je on pisao, prevodio, radio likovnu i pozorišnu kritiku, znao više jezika. Zbog toga je, ono što nas uvek opredeljuje kada razmišljamo o mogućim laureatima, upravo ta polivalentnost u umetničkom angažmanu. To je nešto što Zograf poseduje. Njegovi stripovi nisu samo crtež i vizuelna ilustracija, nego su i jedna kompleksna umetnička poruka; esej koji u sebi zbira kolektivno sećanje do koga on dolazi. On gradi sliku jedne epohe, prepoznaje mentalitet minulih vremena i naše vreme, kreirajući svoj alter ego, svoj autobiografski lik u kojem se zbiraju i naši utisci o ovom vremenu – rekla je Vladislava Gordić Petković, dodajući da je Zograf autor velike emotivne izražajne snage, čija se invencija ne iscrpljuje samo u stripu nego i prelazi granice kulturološkog i intimmnog eseja.
 
 
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, istakao je da je postojanje Fonda "Todor Manojlović" veoma značajno za grad Zrenjanin, a da je Todor Manojlović, koji je, kako je podsetio, čitav svoj radni vek proveo promovišući ideju Evrope, njenog duha i liberalizma, pokazao da i Zrenjanin, grad srednje veličine, može da iznedri čoveka koji je svetski priznat i poznat i koji je ime svoje države proslavio u svetu.
- Čast mi je da baš ja uručujem ovu nagradu, kojom pokazujemo da je Zrenjanin ozbiljna sredina. Grad će, uz pokrajinu i republiku, uvek biti tu da pomogne funkcionisanje Fonda, a ovom prilikom upućujem poziv mladima da učestvuju i rade u kreiranju drugačije, evropske, Srbije – rekao je Marton.
 
Fond je osnovala Gradska narodna biblioteka u Zrenjaninu 1991. godine, s ciljem da populariše stvaralaštvo pesnika, dramskog pisca, esejiste, književnog i likovnog kritičara i prevodioca Todora Manojlovića. U obrazloženju ovogodišnje nagrade piše: "Duboka iskrenost, neumirna predanost, beskompromisnost i jedinstvenost autorskog izraza odlučili su da žiri Fonda "Todor Manojlović dodeli nagradu za 2011. godinu dodeli strip-crtaču Rakeziću".