Уговори о изградњи станова за социјално становање

Министар заштите животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић и градоначелник Зрењанина, др Милета Михајлов, потписали су данас у Градској кући у Нишу уговор о међусобним односима приликом примене Закона о потврђивању оквирног уговора о зајму између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије. Уговоре су потписали представници још шест градова: Ниша, Панчева, Кикинде, Смедерева, Краљева и Пирота.

 

 

 Ови уговори омогућавају изградњу 789 станова социјалног становања од 1.700 планираних. Изградња 237 станова за социјално становање планирана је за Ниш, 77 у Панчеву, 60 у Кикинди, 100 станова у Зрењанину и Краљеву, 150 у Смедереву и 65 у Пироту.

 

Градоначелник Михајлов је остакао да је програм социјалног становања започео у Зрењанину још 2010. године, када је усвојена Стратегија становања, а потом је формирана Стамбена агенција.

 

У Зрењанину ће укупно бити изграђено 100 станова, 70 за продају под непрофитним условима и 30 за изнајмљивање, на две локације, Панчевачкој улици и Улици Жарка Зрењанина - рекао је Михајлов.

 

     

 

Према министру, цена ће бити 499 евра по квадратном метру, што је веома повољна цена, а социјално угрожене породице ће плаћати станарину у складу са прописима закона о социјалном становању - рекао је Дулић.

 

Директорка Републичке стамбене агенције Маја Лакићевић каже да је укупна вредност пројекта 58 милиона евра, а 32 милиона обезбеђено је кредитом Банке за развој Савета Европе, а остатак је учешће државе и локалне самоуправе.