Зрењанин у програму ИПА 2007 за општинску подршку

Што се тиче подршке програму под називом „Побољшање квалитета услуга општинских и градских управа“ јуче (25. априла 2012.) у Београду је потписан Меморандум о разумевању између „ИПА 2007 програма подршке општинама - добра администрација, планирање и пружање услуга“ и Града Зрењанина.

 

У име града Зрењанина Меморандум о разумевању потписала је Зорица Денда, заменик градоначелника. Меморандум је потписало 15 општина, градова и градских општина у Србији, које су изабране у компоненти „Административна ефикасност“, као и 14 општина и градова који ће добити подршку у оквиру компоненте „Општинске финансије“.

 

 

Циљ овог Меморандума о разумевању је пружање техничке подршке Граду Зрењнину у оквиру компоненте „Административна ефикасност - Побољшање квалитета услуга“ кроз пројекат МСП ИПА 2007, финансиран од стране Европске уније.

 

Програм подршке општинама ИПА 2007 води ГИЗ - Међународне службе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) и Министарством за људска и мањинска права, Државном управом и локалном самоуправом, а финансира га Делегација Европске уније у Републици Србији. Град Зрењанин је добио техничку подршку након отвореног позива 24. јануара 2012. и затворен. 24. фебруар 2012.

 

 

У складу са дефинисаним планом Меморандумског анекса, имплементација одобреног пакета укључује именовање координатора рада у области квалитета услуге, унапређење радног процеса и консултантске акте, умрежавање и информисање о комуникацији и тренинзима.

 

Планирани временски оквир је 7 месеци.

 

Имајући у виду чињеницу да, уз подршку савремених информационих технологија успостављеног ГИС центра и ВебГИС портала, Градска управа Зрењанин у будућности намерава да повећа своје капацитете, као и да прошири и побољша услуге грађанима и за те циљеве је потребна одговарајућа стручна подршка. Град Зрењанин показао је функционисање ГИС-а применом пилот апликације за подршку зрењанинским индустријским зонама за домаће и стране инвеститоре. У циљу јачања капацитета и одрживости ГИС центра, следећа фаза би било унапређење садашњих и увођење нових сервиса на ВебГИС порталу за грађане, што ће пружити могућност интернет регистрације, пријаве и подношења жалби у вези са комуналном инфраструктуром и друга питања Одељења за комуналну полицију и инспекцију.