Kuglaši u svetskom vrhu

Sportski savez grada Zrenjanina priredio je danas prijem za zrenjaninske kuglaše koji su osvojili zlatnu medalju kao članovi reprezentacije Srbije, na Svetskom omladinskom prvenstvu u nemačkom gradu Baucenu, kao i bronzu na pionirskom pojedinačnom Svetskom kupu, održanom u istom gradu. Zlato su osvojili Radovan Vlajkov, Slobodan Simonović i Dalibor Popov, inače članovi KK "Banat", a bronzu Božidar Jurišić, član KK "Kristal". Prijemu su prisustvovali i trener KK "Kristal" Dragan Fatović, kao i sekretar KK "Banat" Dušan Popadić. Ispred Sportskog saveza grada pozdravio ih je Srđan Bogaroški, generalni sekretar, a ispred lokalne samouprave Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada i mr Vojislav Matić, član Gradskog veća zadužen za sport. 
- Ovo nije prvi susret s kuglašima, čije smo dobre rezultate već imali priliku da ispratimo, a drago mi je da su danas ovde predstavnici oba zrenjaninska kluba koji, eto, zajednički promovišu grad i našu zemlju – pozdravio je učesnike današnjeg prijema predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton. On je dodao da je ovo samo nastavak niza uspešnih rezulata zrenjaninskih sportista tokom poslednjih petnaestak dana, nakon uspeha odbojkašica, plivača i titule prvaka države stonotenisera i poželeo kuglašima da što duže ostanu na sadašnjim pozicijama.
- Grad Zrenjanin pokušava, u skladu s mogućnostima, da isprati sve uspehe sportista i nadam se da u nekom narednom periodu to može da bude još bolje – dodao je on.
 
      
 
Mr Vojislav Matić je, slično kao na primeru stonotenisera, rekao da je u sportu najteže odbraniti osvojeno, a da su to uspeli kuglaši, koji su i na prethodnom svetskom prvenstvu, 2010. godine u Rijeci, takođe osvojili zlato. 
- U gradu imamo dva izuzetna kuglaška kolektiva, klubove "Kristal" i "Banat", koji sada rade u dobrim uslovima. Veliku pomoć u rekonstrukciji kuglana pružila je Gradska uprava, ali se uspesi postižu najviše zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca u oba kluba, poput Fatovića i Popadića i verovatno bez njihovog angažovanja ovi rezultati ne bi bili ovako impresivni. Momci iz Zrenjanina čine danas okosnicu juniorske reprezentacije, a s obzirom da je i u pionirskoj konkurenciji osvojena medalja, mislim da pravi kuglaški dani u Zrenjaninu tek predstoje – istakao je Matić. 

      
 
Osvajači medalja skromno su rekli da je titula osvojena u zahtevnoj kuglani i u jakoj konkurenciji, dok je Božidar Jurišić napomenuo da mu je ovo bilo prvo takmičenje ove vrste na kom je učestvovao i da je bronzu osvojio u konkurenciji takmičara iz sedam zemalja. 
 
Srbija je titulu prvaka sveta osvojila oborivši u finalu 3496 čunjeva protiv Slovenije (3478) i Nemačke (3451). Osim trojice Zrenjaninaca koji su oborili 587 čunjeva (Popov), 556 (Simonović) i 544 (Vlajkov), u sastavu reprezentacije nastupili su Robert Ernješi (662), Miloš Simijonović (565) i Igor Kovačić (582 oborena čunja).
 
Sada Srbija ima po dve uzastopne titule ekipnog prvaka sveta - u seniorskoj konkurenciji (Detenhajm 2009. i Sarajevo 2011) i juniorskoj (Rijeka 2010. i Baucen 2012).