Обeлежен Дан Европе

Поводом 9. маја, Дана Европе, градоначелник Зрењанина, др Милета Михајлов и председник Скупштине града, Александар Мартон, организовали су пријем за Емила Варадија, секретара Прве амбасаде Републике Мађарске у Србији и Томаша Килианског, главног саветника за регионални развој Програма 2 регионалног социјално-економског развоја Србије.

 

 

Мартон је истакао да је сваки састанак са представницима земаља ЕУ важан из више разлога, јер су то земље, наши суседи и земље са којима сарађујемо.
- Европска унија је добро решење за Републику Србију и током разговора смо закључили да је ширење о ЕУ потребно да би се јавност обавестила о томе и његовим вредностима, предностима, упркос неким недостацима. Међутим, оно што је важно за Зрењанин јесте привлачење инвеститора, а 95% њих у нашем граду је из земаља ЕУ, а то су најбогатије земље света и морамо да наставимо сарадњу са њима, а главни циљ је бољи живот у Зрењанину и целој земљи и отварање нових радних места - рекао је Мартон.

 

Емил Варади истакао је да је његова жупанија досад подржавала нашу земљу на путу ка ЕУ исказујући, истовремено, и позитивне утиске о Зрењанину. Приступање Србије заиста се подржава, јер је за Мађарску важно имати још једног развијеног суседа ЕУ.

 

 

Томаш Килиански похвалио је локалну власт за достигнућа у претходним годинама, имајући у виду социјалну и економску ситуацију.

 

Данашњи разговори обухватали су претње и могућности ЕУ интеграција Србије на основу искустава Мађарске и Пољске.

 

У самом срцу центра града организована је „Отворена улица Европе“, као и концерт школског хора „Јосиф Маринковић“ и оркестра „Архаик“ у Градској башти.