Sednica Skupštine grada - petosatna rasprava o dnevnom redu, u klupama četvoro novih odbornika

Скупштина
Danas se održava 6. sednica Skupštine grada, a dnevni red usvojen je nakon rasprave koja je trajala punih pet časova. Predviđeni dnevni red od 60 tačaka pretrpeo je značajne korekcije, nakon što je sa njega skinuto 30 tačaka u vezi sa razrešenjima i imenovanjima članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Zrenjanina, da bi, nakon usvojenih predloga za dopunu, dnevni red bio sveden na ukupno 39 tačaka.
 
Ono što je karakterisalo početak sednice jeste povratak u odborničke klupe Gorana Kaurića (DS) i Tibora Vaša (LSV), posle odluke Upravnog suda o usvajanju žalbi i vraćanju mandata, kao i izbor četvoro novih odbornika. Nakon pristupanja Saveza vojvođanskih Mađara vladajućoj koaliciji u Zrenjaninu, ova stranka podnela je zahtev za razrešenje odbornika Halai Zoltana, koji će ubuduće biti član Gradskog veća. Umesto njega, nova odbornica biće Kristina Vidrač. Drugi odbornik SVM, Janoš Puškaš, zadržao je mandat, ali je imenovan za potpredsednika Skupštine grada.
 
Zbog odlaska na funkcije načelnika Srednjebanatskog okruga, odnosno pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina, ostavke su podneli odbornici Srpske napredne stranke Dušan Šijan i Duško Radišić, a umesto njih mandate su dobili Dragan Petrin i Radmila Marković. Na lični zahtev, mandat je prestao i odbornici Demokratske stranke Jeleni Radaković, umesto koje je u odborničke klupe seo Igor Naumovski.
 
Vladajuća koalicija na današnjoj sednici "raspolagala" je sa 37 glasova odbornika, dok je opozicija ostala na 30.
 
Za razliku od prethodne sednice, na kojoj su odbornici opozicije izašli pred Skupštinu sa nekoliko stotina predloga amandmana, danas ih je bilo "svega" 45, od kojih su 4 predloga usvojena. Tokom rasprave o dnevnom redu bilo je disonantnih tonova i međusobnih optuživanja predstavnika vlasti i opozicije, pre svega zbog oduzimanja mandata Kauriću i Vašu, ali su se za govornicom, takođe, više puta čuli i pozivi na jedinstvo Skupštine i iznošenje jedinstvenih stavova kada su u pitanju širi interesi građana Zrenjanina, bez osvrtanja i čestog pominjanja grešaka koje su činjene u prošlosti.
 
Skupština je nastavila s radom i tokom popodnevnih časova.  Odbornici su, nakon kraće rasprave, bili prilično složni u prihvatanju Predloga Zaključka o pokretanju Inicijative za uspostavljanje saradnje između grada Zrenjanina, Republika Srbija i grada Trebinja, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Tom prilikom rečeno je da treba sarađivati sa što više gradova, ali i da, osim kulturnih, sportskih i protokolarnih, treba više potencirati i privredne veze.
 
Jedna od najznačajnijih tačaka dnevnog reda ticala se pripremnih radnji za izgradnju fabrike vode. U raspravi je takođe učestvovalo više odbornika, za govornicu je izlazio i gradonaćelnik Ivan Bošnjak, da bi potom većinom glasova bio prihvaćen Predlog Zaključka o davanju saglasnosti za podnošenje Zahteva za izdavanje garancije za grad Zrenjanin a u vezi Ugovora za izgradnju, finansiranje i upravljanje postrojenjem za preradu pijaće vode u Zrenjaninu zaključenog između JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin i ''WTE Wassertechik GmbH'', Essen iz Nemačke.
 
Većinom glasova prisutnih odbornika, usvojeni su i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Statuta grada Zrenjanina, Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o zaštitniku građana, kao i Predlog Odluke  o donošenju Plana detaljne regulacije centra za ispitivanje proizvodne bušotinske opreme u Elemiru. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1876/grb_zrenjanin_150px.jpg