Održana sednica Skupštine grada - usvojen rebalans budžeta

Скупштина
Danas je održana 7. sednica Skupštine grada Zrenjanina, sa predloženim dnevnim redom od 45 tačaka. Na samom početku sednice, kojoj je prisustvovalo 63 odbornika, predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić, predložio je da Skupština osudi pretnje upućene odborniku Bojanu Kostrešu i pozove državne organe da hitno otkriju počinioce.
 
Rasprava o dnevnom redu trajala je oko sat ipo, da bi on, potom, bio dopunjen sa pet tačaka predloženih od strane vladajuće koalicije i jednom tačkom koju je predložio odbornik Demokratske stranke, dr Lodi Gabor. Jednoglasno je, uz saglasnost i gradonačelnika Zrenjanina, mr Ivana Bošnjaka, prihvaćen njegov predlog da se iz budžetske rezerve iznađu sredstva za pomoć građanima naseljenog mesta Torda, u opštini Žitište, radi sanacije štete od elementarne nepogode. Jednoglasno je prihvaćena i inicijativa odbornice SPS Jovane Nikić da se iz budžeta finansira treći pokušaj vantelesne oplodnje. Odbornik LSV Aleksandar Marton predložio je da za neku od narednih sednica bude pripremljen izveštaj Policijske uprave o stanju bezbednosti na teritoriji grada Zrenjanina i da izveštaj prezentuje načelnik PU, kao i da to ubuduće postane praksa - da bar 2-3 puta godišnje odbornici budu informisani o ovoj temi. Njegova inicijativa prihvaćena je bez posebnog izjašnjavanja. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, predočio je informaciju Gradskog štaba za vanredne situacije o stanju rečnih tokova na teritoriji grada Zrenjanina i ponovio nedavno usvojeni zaključak da su vodostaji na nivou redovne odbrane od poplava, kao i apel građanstvu da poštuje zabranu kretanja motornim vozilima po krunama nasipa i upozorenje građanima da očiste kanale i propuste ispred svojih kuća.
 
Predsednik odborničke grupe DS Goran Kaurić zatražio je informaciju o raskidu ugovora s preduzećem kom je uplaćen avans za radove na sanaciji zgrade "Komiteta" i šta se desilo s avansom. Odgovorio mu je pomoćnik gradonačelnika, David Dimkić i saopštio da je pomenuti avans vraćen JP "Gradska stambena agencija", a iz njega u budžet grada Zrenjanina.  
 
Skupština je većinom glasova izabrala i zamenika sekretara Skupštine i na toj funkciji će od danas biti Dragana Lazić, dipl. pravnik.
 
Na sednici se našlo nekoliko predloga odluka za koje je prethodnu saglasnost dalo Gradsko veće, pa su tako, nakon kraće diskusije, usvojeni Predlog Odluke o uslovima i merama za uklanjanje građevinskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina, Predlog Odluke o izmenama Odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca i o radu Zoohigijenske službe i Predlog Odluke o izmenama Odluke o Gradskom Savetu za mlade.
 
Takođe, sa juče održane sednice Gradskog veća, danas je na skupštinsko zasedanje stiglo utvrđivanje Predloga Odluke o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Pančevačka'', a uz ovaj predlog i predlog Odluke o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Pančevačka'', namenjenog izgradnji sportsko-rekreativnih sadržaja (prostor površine 3 ha, između gradskog bazena i železničke pruge). Obe odluke usvojene su većinom glasova odbornika.  
 
Skupština je verifikovala i uputila Vladi Srbije na dobijanje saglasnosti Predlog Odluke o uspostavljanju saradnje između grada Zrenjanina i grada Trebinja, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. U tekstu Odluke navodi se da, u cilju  utvrđivanja  i  realizacije  zajedničkih  aktivnosti  grad  Zrenjanin i grad Trebinje uspostavljaju saradnju  u  oblastima  kulture,  sporta,  obrazovanja,  privrede  i u drugim oblastima u kojima prepoznaju zajednički interes. Takođe, gradonačelnik Zrenjanina ovlašćuje se da, u ime grada Zrenjanina, potpiše Sporazum o saradnji.
 
U centru pažnje današnjeg zasedanja bio je Predlog Odluke o izmenama  i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu, odnosno prvi ovogodišnji rebalans, na osnovu kog se predviđa uvećanje gradskih prihoda za 219.689.071 dinara, odnosno 4 % u odnosu na prvobitno projektovani budžet. Ukupni prihodi i primanja za 2013. godinu današnjom odlukom predviđaju se na 5.465.107.071 dinara, u odnosu na Odluku o budžetu za ovu godinu, kojom su bila predviđena sredstva u iznosu od 5.245.418.000 dinara. Novom odlukom, 5.208.999.071  dinara  predstavljaju  ustupljene  i  izvorne  javne  prihode,  dok su  256.108.000 dinara dodatni  prihodi  indirektnih  korisnika.
 
U obrazloženju odluke o rebalansu budžeta, navodi se da je osnovni  razlog  potreba  raspoređivanja  početnog  stanja,  odnosno  tačnog utvrđivanja namene prenetih sredstava iz 2012. godine. Naime Odlukom o budžetu grada  Zrenjanina  za  2013.  godinu  planirana  su  sredstva, odnosno neraspoređeni višak prihoda i primanja u iznosu 419.100.000 dinara. Međutim, na dan 31.12.2012. godine stanje na računu budžeta grada Zrenjanina je iznosilo 425.740.590 dinara. To su ujedno i sredstva  koja  su  preneta  u  2013.  godinu  i  koja  je  neophodno  rasporediti  u  tačnim iznosima  po  namenama  i  korisnicima. Takođe, preneta su i sredstva koja su pristigla sa višeg nivoa vlasti od Pokrajine, koja nisu mogla biti utrošena do kraja 2012. godine, već su kao takva preneta na računu budžeta u 2013. godini. Kao jedan od razloga za donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu navodi se i potreba uključivanja sredstava koja su od kraja  prošle  godine  predstavljala sopstvena sredstva budžetskih  korisnika (mesnih zajednica i javnih  preduzeća),  a  usvajanjem  najnovijih izmena zakona o budžetskom sistemu kao takva su ukinuta i postaju opšti prihod budžeta. 
 
Odluku o izmenama  i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu odbornici su usvojili većinom glasova.
 
Shodno ovoj Odluci, usvojeni su i predlozi zaključaka o prihvatanju Odluke o izmenama i dopunama  Programa poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'', ''Gradska toplana'', ''Turistički centar grada Zrenjanina'', ''Radio Zrenjanin'' i ''Sportski objekti''. Svi zaključci prihvaćeni su većinom glasova, dok je predlog Zaključka o prihvatanju Odluke o usvajanju Rebalansa I plana i programa poslovanja JP ''Radio Zrenjanin'' usvojen jednoglasno. Odbornici su pritom izneli i podršku ovom javnom regionalnom glasilu, smatrajući da grad treba da donese odgovarajuću odluku kojom se ''Radio Zrenjanin'' izuzima od privatizacije, jer bi ovaj time neminovno izgubio karakter servisa građana koji emituje program na jezicima više nacionalnih zajednica. 
 
U skladu s odlukama i dogovorom sa prethodne sednice Skupštine grada, danas su odbornicima predočene informacije JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin o fabrici vode i traženju garancije od Vlade Republike Srbije, kao i JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' Zrenjanin o utuženju građana zbog neplaćenih računa SON-a. U informaciji o fabrici vode hronološki su navedeni svi koraci sprovedeni u periodu od 16. decembra 2011. godine, kada je pokrenut postupak javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, sve do 15. marta ove godine, kada je Skupština grada donela zaključak kojim se od Vlade Republike Srbije traži garancija za realizaciju investicije.
 
U informaciji JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' navodi se da ovo preduzeće, u svrhu prinudne naplate potraživanja, dostavlja svu neophodnu dokumentaciju Javnom pravobranilaštvu Zrenjanin. Ovi pokušaji su se ranije završavali obrazloženjem da Javno pravobranilaštvo nema dovoljno kadrovskih kapaciteta da ispoštuje proceduru utuženja velikog broja neredovnih platiša SON-a. Kako bi se navedeni problem prevazišao, izmenom Odluke o objedinjenoj naplati od 01.04.2010. godine, definisano je da preduzeće može za ove poslove angažovati ovlašćenog punomoćnika, pa se pristupilo angažovanju advokata, s obzirom da i JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' ima samo jednog pravnika sa položenim pravosudnim ispitom. 
 
Kako se i očekivalo, rasprava povodom dve prethodne tačke trajala je najduže i izazvala najviše diskusije u kojoj su učestvovali uglavnom predstavnici opozicionih stranaka, koji su iznosili kritike na iznete informacije. Ispred preduzeća koja su bila tema ovih informacija, Skupštini su se obratili direktori Bojan Putić i Goran Kravarušić. Većinom glasova, odbornici su potom informacije prihvatili.
 
Odbornici su na današnjem zasedanju usvojili Predlog Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina, Izveštaj o  izvršenju Odluke o budžetu za period januar – decembar 2012. godine, Izveštaj Lokalnog saveta za zapošljavanje o realizaciji Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Zrenjanina za 2012. godinu, kao i Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Zrenjanina za tekuću godinu.
 
Danas je izabrana zamenica zaštitnika građana za teritoriju grada Zrenjanina zadužena za zaštitu prava deteta i to je Slavica Mihaljica, diplomirani pravnik, koja je izabrana na mandatni period od šest godina. Na taj način, razdvojene su nadležnosti koje je do sada imala zamenica zaštitnika građana Irena Tapavički, koja će, ubuduće biti nadležna za zaštitu ravnopravnosti polova. 
 
Drugi deo sednice protekao je u razmatranju predloga rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u čak dvadeset pet osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zrenjanina. Ovom delu sednice nisu prisustvovali odbornici opozicije koji smatraju da navedene odluke nisu u skladu sa zakonskim odredbama na osnovu kojih se mogu smeniti članovi školskih odbora pre isteka mandata na koji su izabrani. Odbornica Milena Prstojević, izvestilac po ovim tačkama, predočila je Skupštini da pojedini članovi školskih odbora vrše opstrukciju rada odbora, ne dolaze na sednice i tako sprečavaju donošenje odluka, pa su, na taj način, stvoreni uslovi za njihovu smenu.
 
Predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić, obavestio je odbornike o terminima održavanja još najmanje tri sednice pre godišnjih odmora, pa je tako narednu sednicu najavio za period oko 20. maja, druga se, prema njegovim rečima, planira oko 15. juna, dok će treća biti održana najkasnije do 10. jula ove godine.
 
Sednica je završena nešto pre 19 časova.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1906/grb_zrenjanin_150px.jpg