Završena 8. sednica Skupštine grada

Скупштина
Odbornici Skupštine grada današnje, osmo po redu zasedanje u ovom sazivu, započeli su jednoglasnim izglasavanjem predloga da im se obrati potpredsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije, Ranko Hrnjez. On je izrazio nezadovoljstvo, kako stanjem u zrenjaninskoj privredi i velikim brojem propalih privatizacija koje su ostavile bez posla na hiljade radnika, tako i nereagovanjem organa vlasti sa svih nivoa na zahteve upućene nakon nedavnog protesta predstavnika ovog sindikata.
 
Pre nego što je Skupština usvojila Zaključak o interesima Grada Zrenjanina u procesu decentralizacije Republike Srbije (sadržaj dokumenta dat u posebnoj vesti – prim.aut.), zasedanje su napustili odbornici Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine. U daljoj raspravi po predloženim tačkama Dnevnog reda učestvovali su odbronici vladajuće koalicije i Srpske radikalne stranke, a većinom glasova usvojeni su Predlog Odluke o završnom računu budžeta grada Zrenjanina za 2012. godinu – Konsolidovani završni račun, Predlog Odluke o dopuni Odluke o naknadama za usluge koje vrši Gradska uprava, Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o preuzimanju prava, obaveza i odgovornosti osnivača Kulturnog centra Zrenjanina, Plan i Program rada ''Poslovnog udruženja Zona unapređenog poslovanja'' Zrenjanin za 2013. godinu. 
 
Skupština je prihvatila i Izveštaj o realizaciji Programa otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2012. godinu, kao i Deveti godišnji izveštaj Zaštitnika građana o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava u gradu Zrenjaninu u 2012. godini. 
 
Na delove izveštaja reagovali su predsednici odborničke grupe Srpske radikalne stranke, Saša Santovac i Socijalističke partije Srbije, Radoslav Jocić, ali i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji su želeli da se pojasne navodi iz nekoliko, tačnije sedam slučajeva, kako je apostrofirano, "teškog kršenja prava nacionalnih manjina". Obratio im se zamenik Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina, Trajan Pankarićan, koji nije želeo da se upušta u raspravu i diskusiju i rekao da se svi navodi iz izveštaja mogu proveriti i da on, svojim mišljenjem, stoji iza svakog od pomenutih slučajeva. Skupština inače, ne odlučuje o sadržaju izveštaja, već samo konstatuje da ga je razmatrala. 
 
Po istupanju Pankarićana, predsedavajući Skupštine, Radovan Bulajić, proglasio je pauzu, nakon koje su na Dnevni red zasedanja došli izveštaji o poslovanju i radu svih javnih preduzeća i ustanova koje se delimično ili u potpunosti finansiraju budžetskim sredstvima Grada Zrenjanina.
 
Izveštaji o poslovanju za 2012. godinu JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'', JKP ''Vodovod i kanalizacija'', JKP ''Čistoća i zelenilo'', JKP ''Pijace i parkinzi'',  JKP ''Gradska toplana'', JP ''Gradska stambena agencija'' i JP ''Radio Zrenjanin'' usvojeni su većinom glasova, kao i izveštaji o radu JP ''Turistički centar grada Zrenjanina'', Javne ustanove ''Sportski objekti Zrenjanina'', Narodnog pozorišta ''Toša Jovanović'', Narodnog muzeja Zrenjanin,  Kulturnog centra Zrenjanina, Gradske narodne biblioteke ''Žarko Zrenjanin'', Istorijskog arhiva Zrenjanin, Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Predškolske ustanove Zrenjanin, Amaterskog pozorišta ''Madač'', Saveza amaterskih kulturno – umetničkih društava grada Zrenjanina, Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, Službe vaninstitucionalne zaštite Gerontološkog centra, Apoteke Zrenjanin, Doma zdravlja ''Dr Boško Vrebalov'' i Specijalne bolnice za plućne bolesti ''Dr Vasa Savić''. 
 
Usvojeni su i planovi rada Apoteke Zrenjanin, kao i Doma zdravlja ''Dr Boško Vrebalov'', za 2013. godinu. 
 
Radi usaglašavanja s odredbama Zakona o javnim preduzećima, odbornici su razmatrali i usvojili predloge rešenja o davanju saglasnosti na statute JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'',  JKP ''Vodovod i kanalizacija'', JKP ''Čistoća i zelenilo'' i JKP ''Pijace i parkinzi'', JP ''Gradska stambena agencija'', JP ''Turistički centar grada Zrenjanina'',  JP ''Radio Zrenjanin'', kao i na izmene i dopune Statuta JKP ''Gradska toplana''
 
Osma sednica Skupštine grada završena je oko 16 časova.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1970/grb_zrenjanin_150px.jpg