Održana 9. sednica Skupštine grada

Скупштина
U "vrelom" ambijentu Barokne sale Gradske kuće danas je zasedala Skupština grada, na devetoj sednici aktuelnog saziva i uz predviđeni dnevni red od 30 tačaka, dopunjen sa još dve. Na početku sednice, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić pročitao je prispele pisane predloge za dopunu dnevnog reda, koje Skupština većinom glasova nije prihvatila. Na predlog predsednika odborničke grupe Srpske radikalne stranke, Saše Santovca, da se nezaposlenim trudnicama isplaćuje mesečna naknada u iznosu od 10 hiljada dinara u trajanju od 12 meseci reagovali su i gradonačelnik, Ivan Bošnjak i njegov pomoćnik, David Dimkić. Gradonačelnik je istakao da će budžet grada biti u značajnoj meri smanjen i da je u tom smislu i kao član predsedništva Stalne konferencije gradova i opština apelovao da se obezbede sredstva koja su garantovana lokalnim samoupravama. Dimkić je upozorio da ne postoji zakonska osnova za ovakav predlog nadoknade i da pojedine opštine čine to na sopstveni rizik. Po njegovim rečima, takav vid isplate mora se regulisati sistemskim rešenjima, na nivou Republike i o toj inicijativi se razmatra.  
 
Gradonačelnik je podneo predlog za dopunu dnevnog reda, koji se tiče Rešenja o davanju saglasnosti na Predlog projekta javno-privatnog partnerstva ''Proizvodnja toplotne i električne energije iz biogasa'', podnetog od strane Javnog komunalnog preduzeća ''Gradska toplana'' Zrenjanin, o čemu je juče saglasnost dalo i Gradsko veće. Ovaj predlog Skupština je prihvatila većinom glasova.
 
Rasprava o dnevnom redu potrajala je puna dva sata, da bi potom, bez prisustva javnosti, Skupštini bila predočena Informacija o stanju bezbednosti i ostvarenim rezultatima Policijske uprave Zrenjanin za 2012. godinu. Pred drugu tačku dnevnog reda, Skupštini se obratio pomoćnik gradonačelnika, Darko Karan, s informacijom o stanju investicija na teritoriji Grada Zrenjanina, pre svega onih započetih i iz različitih razloga nedovršenih. Izlaganje Darka Karana biće prezentovano u posebnoj vesti.
 
Skupština je usvojila Predlog Odluke o sprovođenju Javnog konkursa za imenovanje direktora javnih preduzeća, na osnovu koje će se raspisati oglasi za imenovanje direktora u osam javnih i javnih komunalnih gradskih preduzeća.
 
Usvojeni su i predlozi odluka o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetima ''Jugoistok - I'' i ''Pančevačka'', na osnovu kojih se otuđuje iz javne svojine grada Zrenjanina zemljište u korist dva ponuđača, odnosno investitora na lokalitetu ''Jugoistok - I'' i jednog na lokalitetu ''Pančevačka''. Imena ponuđača nisu navedena u datim predlozima, već samo brojevi njihovih ponuda.
 
Predlozi za dopune odluka o uspostavljanju saradnje između grada Zrenjanina i gradova Noginsk i Trebinje, takođe su usvojeni, u smislu da se sredstva za finansiranje saradnje obezbeđuju iz budžeta grada Zrenjanina.
 
Skupština je izglasala izmene Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina u tri njegova člana, a izmenjena je i dopunjena Odluka o Mesnim zajednicama, u smislu da se briše odredba koja reguliše da pokretanje i sprovođenje postupka javne nabavke za potrebe Saveta MZ sprovodi stručna služba Gradske uprave.
 
Danas je usvojena i dugo očekivana Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina, o čijem je predlogu bilo dosta priče u prethodnom periodu, potom održana i javna rasprava i razmatrano više relevantnih predloga i prispelih mišljenja o njenoj sadržini. Ovom Odlukom utvrđuje se radno vreme ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata radnim danima i vikendom, definiše šta se smatra ugostiteljskim, zanatskim ili trgovinskim objektom, propisuju uslovi za emitovanje muzike na otvorenom i zatvorenom prostoru, prodaju alkoholnih pića, definiše nadzor nad sprovođenjem odluke, kao i kaznene odredbe. Usvajanju Odluke prethodila je diskusija tokom koje su se čula mišljenja odbornika opozicije da ona neće moći da se adekvatno sprovodi i kontroliše, ali su prevladali stavovi predlagača, koje je za govornicom podržao i gradonačelnik Zrenjanina, da je Odluka inovativna u nekim delovima, da pomiruje interese i preduzetnika i građana i da će njom ova oblast biti uređenija nego što je do sada bio slučaj.   
 
Odbornici su većinom glasova usvojili Izveštaj o  radu Gradske uprave grada Zrenjanina za 2012. godinu
 
U drugom delu zasedanja na dnevnom redu našla su se kadrovska rešenja, pa su tako imenovani nadzorni odbori u javnim preduzećima ''Vodovod i kanalizacija'', ''Čistoća i zelenilo'', ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'', ''Gradska stambena agencija'', ''Gradska toplana'', ''Pijace i parkinzi'', ''Radio Zrenjanin'', ''Turistički centar grada Zrenjanina'', kao i predsednik i članovi Komisije za imenovanje direktora javnih preduzeća.
 
Nove direktore danas su dobile tri gradske javne ustanove: dosadašnji vršilac dužnosti Vidak Vuković imenovan je za direktora Narodnog muzeja Zrenjanin, kao i Ivana Kukolj Solarov u Narodnom pozorištu ''Toša Jovanović''. Julija Bobek izabrana je za novu direktorku Centra za socijalni rad.
 
Skupština je usvojila Predlog Zaključka  o pokretanju Inicijative da se u okviru Opšte bolnice ''Đorđe Joanović'' u Zrenjaninu otvori sala za kateterizaciju, a na samom kraju zasedanja odbornici su potvrdili jučerašnju odluku Gradskog veća o davanju saglasnosti na Predlog projekta javno-privatnog partnerstva ''Proizvodnja toplotne i električne energije iz biogasa'', podnetog od strane Javnog komunalnog preduzeća ''Gradska toplana'' Zrenjanin. Oba ova predloga usvojena su jednoglasno, kao i predlog odbornice Demokratske stranke Tanje Dulović da se svim učenicima sa teritorije Grada Zrenjanina, nosiocima diplome "Vuk Karadžić" u protekloj školskoj godini, omogući besplatan ulaz na Gradski bazen tokom letnjeg raspusta.  
 
Skupština je završila s radom u 18 časova.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2001/grb_zrenjanin_150px.jpg