Sednica Skupštine grada - odbornici usvojili Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou

Скупштина
Odbornici Skupštine grada Zrenjanina zasedaju danas po 11. put u ovom sazivu, a nakon jednosatne rasprave o predloženom dnevnom redu, većinom glasova usvojili su Evropsku povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Usvajanjem ovog dokumenta Zrenjanin se, među prvima u Srbiji, našao među 1.256 evropskih gradova koji su to do sada učinili. Podsećamo, Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou jedan je od najvažnijih međunarodnih, strateških dokumenata u oblasti ljudskih i manjinskih prava., posebno, za položaj žena u lokalnoj zajednici.
 
Povelja je sačinjena od strane Saveta evropskih opština i regiona (CEMR), kao asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti iz preko 30 zemalja Evrope.
 
Ono što je određujuće za Zrenjanin, kao lokalnu sredinu, jeste da Povelja na najbolji mogući način obezbeđuje primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti i   Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena.
 
Odluku o prihvatanju Povelje obrazložio je zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev, koji je rekao da, nakon usvajanja i potpisivanja povelje, predstoji izrada akcionog plana, sprovodjenje povelje i angažovanje svih resursa za realizaciju u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudi.
 
Nakon usvajanja dokumenta od strane odbornika, gradonačelnik Ivan Bošnjak stavio je potpis na ovu Povelju. 
 
Odbornici su, nakon pauze, započeli dugotrajnu raspravu o Informaciji JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin o sprovedenim postupcima javne nabavke za izgradnju (projektovanje i izvođenje radova), finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu i načinu izbora ponuđača WTE. Informacija, predoćena od strane direktora preduzeća, Bojana Putića, izazvala je, na momente, burnu diskusiju u kojoj su prednjačili odbornici opozicije, ali su u njoj učestvovali i odbornici vladajuće koalicije i gradonačelnik Ivan Bošnjak. Opozicija je kritikovala vlast što ne uspeva da reši višegodišnji problem pijaće vode u Zrenjaninu i želi da raskine ugovor o izgradnji fabrike vode, dok su odbornici vladajuće koalicije iznosili mišljenje o manjkavosti ugovora, sklopljenog od strane prethodne vlasti, njegovoj nedorečenosti i neizvodljivosti, uz obostrane konstatacije da je gradu i njegovim stanovnicima potrebna fabrika vode, odnosno voda koja zadovoljava sve standarde, ali da su mišljenja o metodama i načinima kako do nje doći, očigledno, veoma različita.  
 
Konačno, većinom od 34 glasa "za" usvojen je zaključak o prihvatanju ove Informacije, uz dopune koje je predložio gradonačelnik Bošnjak - da se pozove revizorska institucija za proveru dosadašnjih aktivnosti i pristupi izradi odgovarajuće Studije izvodljivosti, koja bi konačno dovela do najboljih i najcelishodnijih rešenja za problem snabdevanja grada pijaćom vodom. Ovo, praktično, znači da su zamrznute dosadašnje aktivnosti u vezi s izgradnjom fabrike vode i da će se razmatrati nove mogućnosti za realizaciju ovakve investicije.     
 
Nakon usvajanja ove Informacije, odbornici su izglasali Odluku  o osnivanju Javnog preduzeća ''Rezervati prirode Zrenjanina'' Zrenjanin, a zatim i niz odluka na osnovu kojih će se pristupiti izradi planova generalne regulacije naseljenih mesta Aradac, Elemir, Ečka, Klek, Lazarevo, Melenci, Perlez i Čenta.
 
Bez diskusije odbornici su usvojili Predlog Odluke o izmenama i dopuni Odluke o troškovima tehničkog pregleda objekata, Predlog Odluke o izmenama Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća ''Gradska Toplana'' Zrenjanin, kao i  Predlog Odluke o izmeni osnivačkog akta Javnog preduzeća ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' Zrenjanin.
 
Novu diskusiju doneo je predlog Odluke o pristupanju izradi Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period od 2014. do 2020. godine. Odbornici opozicije kritikovali su predlog, s obrazloženjem da ni prethodna i još uvek aktuelna Strategija razvoja 2006-2013. godine, u najvećoj meri nije realizovana i da prvo treba tražiti uzroke i razloge zašto je do toga došlo, pa onda pristupati donošenju nove, realnije strategije. Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić rekao je da će u donošenju nove Strategije učestvovati predstavnici i vlasti i opozicije, stručne službe i javnost, koji je takođe naveo da je cilj doneti Strategiju koja se može i mora realizovati.
- Strategija se, između ostalog, mora doneti i kako bi mogli konkurisati za sredstva za projekte iz evropskih fondova – rekao je Radišić, nakon čijeg izlaganja je usvojen predlog ove odluke. 
 
Odlukom Skupštine grada uspostavlja se saradnja između grada Zrenjanina  i opštine Leposavić, na Kosovu i Metohiji. I ovaj predlog odluke izazvao je dužu diskusiju, tokom koje su preovladavali stavovi o potrebi za ovakvim vidom saradnje, ali su se mogli čuti i drugačiji tonovi, da nam u ovom trenutku, pri aktuelnoj lošoj ekonomskoj situaciji i krizi, nisu neophodne veze koje nam, osim deklarativnih, ne mogu doneti druge pogodnosti, niti u njima grad Zrenjanin može partnerskoj opštini nešto više ponuditi. 
 
Skupština je potvrdila odluke Gradskog veća, na osnovu kojih se pokreće postupak otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetima ''Berbersko'', ''Berbersko 2'', ''Uroš Predić'' i ''Baranjska'', kao i da se poništava odluka o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Pančevačka''.
 
Poslednji deo sednice karakterisale su odluke kadrovske prirode, pa su tako usvojeni predlozi rešenja o neimenovanju direktora javnih preduzeća ''Gradska stambena agencija'' i ''Radio Zrenjanin'', kao i o sprovođenju novog javnog konkursa za imenovanje direktora ovih preduzeća. 
 
Ono što je zabeleženo kao kuriozitet na ovoj sednici jeste prihvatanje jedne dopune dnevnog reda, predložene od strane opozicije, a zatim i skidanje s dnevnog reda iste te dopune. Na početku zasedanja, odbornik Srpske radikalne stranke Goran Tajdić predložio je da Skupština usvoji Deklaraciju kojom bi se zatražilo od Haškog tribunala da konačno donese, više puta odlaganu, presudu predsedniku SRS Vojislavu Šešelju. Ta presuda, po njegovim rečima, trebalo bi da bude oslobađajuća, a kao razlog za usvajanje jedne ovakve Deklaracije na lokalnom nivou, Tajdić je naveo da i lokalne uprave treba da izvrše odgovarajući pritisak na javnost kako bi se okončao višegodišnji proces protiv Šešelja. Većinom glasova odbornika prihvaćeno je da se ova tačka uvrsti u dnevni red.
 
Ipak, nakon pauze, predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke, Oliver Mitrović, izašao je s predlogom da se ista tačka skine s dnevnog reda, što je, ponovo većinom glasova, bez obrazloženja prihvaćeno.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2102/grb_zrenjanin_150px.jpg