Održana 17. sednica Skupštine grada - smena na čelu JKP ''Vodovod i kanalizacija''

Скупштина
Sednica Skupštine grada Zrenjanina, 17. u ovom sazivu, prvobitno sazvana za 29. januar ove godine i istog dana odložena zbog nepostojanja kvoruma, održana je danas. Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić saopštio je da odbornici Ljuba Travica i Marko Zarubica napuštaju odborničku grupu "Napred Petrovgrad" i pristupaju odborničkoj grupi Srpske napredne stranke. S obzirom da je u njoj ostalo samo tri odbornika, odbornička grupa "Napred Petrovgrad" prestala je da postoji.  
 
Odbornica Eržebet Popov, u ime Ženske odborničke mreže, pozvala je sve odbornike da učestvuju u humanitarnoj akciji povodom Nedelje borbe protiv raka grlića materice, a s ciljem kupovine hidraulično-ginekološkog stola. 
 
Dnevni red dopunjen je sa nekoliko tačaka o kojima se prethodno izjasnilo Gradsko veće. Odbornici su većinom glasova podržali predloge Odluke o raspisivanju referenduma o uvođenju samodoprinosa u mesnoj zajednici. "Mužlja", a usvojeni su Izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina za 2013. godinu, kao i plan rada Štaba za tekuću godinu i Plan rada Komunalne policije za 2014. godinu.
 
Odbrnicima je, u delu sednice zatvorenom za javnost, prezentovana Informacija o stanju bezbednosti i ostvarenim rezultatima Policijske uprave Zrenjanin za 2013. godinu. Informaciju je prezentovao načelnik Policijske uprave Zrenjanin, Bojan Marković i o njoj se nije glasalo. 
 
U prvom delu sednice na dnevnom redu našla su se i tri predloga odluka iz komunalne oblasti, koje su odbornici usvojili većinom glasova i bez rasprave: Predlog Odluke o prestanku važenja Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, Predlog Odluke o izmenama Odluke o uređivanju građevinskog zemljišta i kriterijumima i merilima za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina i Predlog Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina. 
 
Drugi deo današnje sednice obeležile su tačke u vezi s pojedinim kadrovskim rešenjima, pa je tako dopunjen sastav Komisije za imenovanje direktora javnih preduzeća i izmenjen sastav Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, u koji je, umesto Svetlane Đajić, razrešene na njen lični zahtev, imenovana odbornica Danijela Tubin.  
 
U toku sednice dnevni red je dopunjen zaključkom, na osnovu kog su odbornici razmatrali predloge o razrešenju dosadašnjih i imenovanju vršilaca dužnosti direktora u dva javna preduzeća i jednoj gradskoj ustanovi kulture - JP "Radio Zrenjanin", JKP "Vodovod i kanalizacija" i Istorijskom arhivu. Umesto Nedeljka Gološina, za vršioca dužnosti direktora JP "Radio Zrenjanin", izabran je Goran Starčević, nekadašnji šef kabineta gradonačelnika Zrenjanina, dok je u Istorijskom arhivu, umesto dosadašnje direktorke Nade Boroš, razrešene na lični zahtev, vršilac dužnosti direktora Ružica Cvetić, diplomirani pravnik, dosadašnja zamenica direktorke. 
 
Iznenađenje predstavlja imenovanje Gorana Tajdića, istaknutog člana Srpske radikalne stranke, za vršioca dužnosti direktora JKP "Vodovod i kanalizacija". Izbor na jednu od ključnih direktorskih pozicija člana dosadašnje opozicione stranke, predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić, označio je kao ulazak ove stranke u koaliciju stranaka na vlasti. 
 
Do jedne personalne promene je došlo i u sastavu Nadzornog odbora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, kao i u sastavima školskih odbora u nekoliko osnovnih škola na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 
Odbornici su doneli odluku o formiranju organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice rođenja Mihajla Idvorskog Pupina, na čijem je čelu gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, a u Odbor je imenovano 16 članova. 
 
Za razliku od nekoliko prethodnih, višesatnih zasedanja, odbornici Skupštine grada danas su bili izuzetno efikasni, pa je sednica sa 35 tačaka dnevog reda, uz dve pauze, okončana nakon tri ipo časa.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2278/grb_zrenjanin_150px.jpg