Sednica Skupštine grada - ''zeleno svetlo'' za investiranje kompanije ''SITIP''

Скупштина
Tek nešto više od pola časa bilo je potrebno odbornicima Skupštine grada da realizuju predviđeni dnevni red današnje, 18. redovne sednice Skupštine grada. Na samom njenom početku, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić preneo je zahtev odbornika Gorana Kaurića o promeni naziva odborničke grupe "Demokratska stranka – Boris Tadić" u "Demokratska stranka". Skupština je usvojila predlog Rešenja o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Zrenjanina Gorana Tajdića, a potom i predlog Rešenja o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine grada  Zrenjanina Save Kašikića, sa liste Srpske radikalne stranke. Nakon izglasavanja Rešenja, Kašikić je pročitao tekst svečane izjave. 
 
Na primedbe iz redova opozicije o sazivanju sednice u vreme predizborne tišine, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić objasnio je da je razlog sazivanja istek roka predviđenog za javnu raspravu, odnosno za dostavljanje primedbi na predlog Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni ''Severozapad – Elemir'' po ceni manjoj od tržišne u korist italijanske kompanije ''SITIP''. Reagovao je i gradonačelnik Ivan Bošnjak, pozivajući odbornike da po ovom pitanju budu jedinstveni i podrže nastojanja lokalne samouprave u stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mesta. 
- Radi se o investitoru koji želi da dođe u naš grad po preporuci drugog investitora, upravo iz razloga zbog kojih smo i dobili priznanje u gradu Kanu, naše maksimalne otvorenosti, poštovanju njihovih zahteva i izlasku u susret investitorima. Zapošljavanje naših građana je glavno pitanje kojim se moramo baviti i upravo iz tog razloga sazvali smo ovu sednicu za danas – istakao je gradonačelnik Bošnjak. 
 
Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine, nezadovoljni obrazloženjem, napustili su sednicu, a svi ostali jednoglasno su podržali predlog Elaborata, o kom je nešto detaljnije govorio pomoćnik gradonačelnika, Ivan Dević. 
- Postupak je, u ovom slučaju, isti kao i u prethodnom zahtevu koji je podnela kompanija ''Luvata'', s razlikom što kompanija ''SITIP'' želi da zemljište dobije za 50% od tržišne cene, naravno, ukoliko na to da saglasnost i Vlada Republike Srbije. ''SITIP'' želi građevinsku parcelu od 10 hektara u zoni ''Severozapad - Elemir'', s tim što bi prethodno moralo doći do izmene planskih akata ovog lokaliteta, odnosno formiranje nove parcele zahtevane površine. To treba naglasiti u predlogu ovog Elaborata – kazao je Dević. 
 
Informaciju o stepenu realizacije projekta ''Luvata SRB'' d.o.o. Beograd – Vračar prezentovao je gradonačelnik Ivan Bošnjak, koji je saopštio odbornicima da je Vlada Republike Srbije, na osnovu Elaborata usvojenog od strane Skupštine grada, donela rešenje da se ovoj kompaniji dodeli zemljište u industrijskoj zoni ''Jugositok - Ečka'' bez naknade. 
- Vlada je prepoznala ovu investiciju kao jednu od značajnijih u Republici Srbiji i time potvdila i naše pretpostavke. S ponosom mogu da istaknem da će grad Zrenjanin biti dobar domaćin kompaniji Luvata i da će nakon predviđene prve ubrzo sagraditi i drugu proizvodnu halu u našoj industrijskoj zoni – istakao je gradonačelnik Zrenjanina.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2316/grb_zrenjanin_150px.jpg