Održana 20. sednica Skupštine grada

Скупштина
Odbornci Skupštine grada Zrenjanina održali su danas 20. sednicu, na čijem je početku predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić saopštio da je došlo do izmena u sastavu odborničke grupe predvođene Srpskom naprednom strankom, te da je novi predsednik odborničke grupe Saša Santovac. Ovoj odborničkoj grupi pristupili su i donedavni članovi Srpske radikalne stranke Tanja Ristić i Sava Kašikić, kao i samostalni odbornik Radovan Tihomirović.
 
Najviše diskusije izazvala je prva tačka dnevnog reda, odnosno Predlog Odluke o Zaštitniku građana grada Zrenjanina. Gradsko veće je na prethodnoj sednici ocenilo da se izmeni Odluke o Zaštitniku građana grada Zrenjanina pristupilo iz potrebe usklađivanja odredbi odluke o izboru i prestanku funkcije zaštitnika građana za teritoriju Grada Zrenjanina, njegovoj nadležnosti i ovlašćenju, postupku i načinu rada, sa odredbama važećeg Zakona o zaštitniku građana, a nakon dopisa upućenog Gradu Zrenjaninu od strane Zaštitnika građana, Saše Jankovića. Odbornici opozicije koji su učestvovali u diskusiji osporili su, međutim predlog ove odluke, navodeći da se njom sužava uloga ove nezavisne institucije. Jedna od ključnih stavki predloga odluke jeste smanjenje broja zamenika Zaštitnika građana sa sadašnja tri na jednog, a takav je slučaj, kako je objasnio Saša Santovac, i u drugim lokalnim samoupravama. U skladu s novom Odlukom biće izvršen izbor novog Zaštitnika građana i njegovog zamenika, a to će se dogoditi u roku od 60 dana. 
 
Predlog je usvojen većinom glasova odbornika, a u donošenju većine odluka na današnjem zasedanju učestvovalo je od 35 do 37 odbornika vladajuće koalicije.
 
Usvojene su izmene i dopune Oduke o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zrenjanina, Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina, Odluke o ovlašćenjima komunalne policije, Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina i Odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca i o radu Zoohigijenske službe.
 
Govoreći o trenutnoj situaciji u lokalnom taksi prevozu, načelnik Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija, mr Igor Virijević istakao je da je godinu ipo dana na ovom poslu dovelo do ispravljanja više ranijih propusta, pa je tako, nakon niza akcija i sastanaka postignuto da gotovo svi taksisti imaju legalne registarske tablice sa oznakom TX, a da komunalna policija deo poslova u vezi sa taksi prevozom obavlja preventivno, deo represivno.
- Postoji i dalje problem spuštanja cena ispod granice minimalne ekonomske cene, jer pojedina taksi udruženja daju popuste, ili voze putnike ispod te cene. Građanima jeste bolje u takvoj situaciji, ali ona nije po zakonu. Naš predlog je da se udruženja dogovore oko stvarne minimalne cene – rekao je Virijević.
 
Do izmena odluka u komunalnoj oblasti došlo je iz potrebe da se one usklade u kaznenim odredbama sa novim Zakonom o prekršajima koji je počeo da se primenjuje 1. marta 2014. godine.
 
Reakciju odbornika izazvao je i Predlog Odluke o usvajanju Plana lokacija za postavljanje plutajućih objekata na ''Jezeru 3'' Begejske petlje u Zrenjaninu. Odbornici opozicije izneli su niz primedbi na predlog odluke kojom se, praktično, omogućava postavljanje ugostiteljskih objekata – splavova, na relativno maloj površini centralnog jezera i izrazili bojazan da će time biti ugrožena i ekološka ravnoteža sistema, ali i narušeni sam izgled jezera i njegova okolina. Jedinstven je stav i predstavnika vlasti i opozicije da se moraju ispoštovati svi zahtevi i propisi u pogledu zaštite životne sredine i da ovaj jedinstveni eko-sistem u centru Zrenjanina ne sme bti ugrožen omogućavanjem postavljanja ugostiteljskih objekata. Predlog odluke prihvaćen je većinom glasova.
 
Skupština je na današnjem zasedanju usvojila i Predlog Odluke o izmenama Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Zrenjanina,  Predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Zrenjanina za 2013. godinu,  Predlog Odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina,  Predlog Pravilnika o načinu obavljanja poslova javnih nabavki za Skupštinu grada Zrenjanina, Predlog Zaključka o usvajanju izmene Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Zrenjanina za 2014. godinu, kao i  Predlog Zaključka o prihvatanju Izmena i dopuna Programa poslovanja JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin za 2014. godinu.  
 
Odbornicima se obratio i gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, koji se prvo zahvalio direktoru JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Goranu Tajdiću na iscrpnom objašnjenju o svim postavljenim pitanjima u vezi sa Programom poslovanja ovog preduzeća. 
- Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine opredelio je ove godine 60 miliona dinara za završetak poslova kanalisanja u naseljenim mestima. Konstatovali smo i da nema kanalizacije bez prečišćavanja tih otpadnih voda i da je neophodno da se prvo urade postrojenja za prečišćavanje, a da se kanalizacija nakon toga privede nameni. Grad će vrlo brzo izaći u javnost sa predlogom rešenja za vodosnabdevanje, naravno, u skladu sa zakonodavstvom, i po pitanju kvaliteta vode i po pitanju finansija, za sam postupak prešišćavanja vode, ali i izgradnje vodovodne mreže do svih građana, odnosno do svih sela na teritoriji grada Zrenjanina Građani moraju da budu ravnopravni, bez obzira da li žive u nekom od naseljenih mesta, nekoj od gradskih mesnih zajednica ili u centru grada – rekao je gradonačelnik Zrenjanina.  
 
On je predložio i dve dopune dnevnog reda – predloge odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama statuta JKP ''Vodovod i kanalizacija'' i JP  ''Radio Zrenjanin'', kako bi se moglo izaći iz statusa u kome su trenutno na čelu ovih preduzeća vršioci dužnosti direktora. Odluke su prihvaćene većinom glasova.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2361/grb_zrenjanin_150px.jpg